företagsetableringen i Norrlands inland

Skriftlig fråga 1997/98:416 av Gidblom, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-06
Anmäld
1998-02-09
Besvarad
1998-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:416 av Birgitta Gidblom (s) till näringsministern om företagsetableringen i Norrlands inland

De senaste månaderna ha tre företag beslutat att flytta sin verksamhet från Gällivare. Omlokaliseringarna sker till Mellansverige och Osloområdet. Besvikelsen hos de anställda och deras familjer är givetvis stor. För Gällivare kommun är det här ett bakslag. Kommunerna i Norrlands inland har för litet arbetstillfällen, vilket medför befolkningsminskning. Genom den stora utflyttningen från länen får kommunerna ökade kostnader bl.a. genom många outhyrda lägenheter och lokaler, samtidigt som skatteinkomsterna minskar.

Den här trenden måste vändas. Många vill bo kvar i sin hembygd. Man vill ha tillgång till bra utbildning och arbete i sitt hemlän. Det är viktigt att insatser görs för att stärka Norrlands inland och dess företag. Gällivares allvarliga situation har återigen gett mig, och säkert också ministern, signaler om att något måste göras både mot de företag som nu flyttar och för att förändra den nuvarande utvecklingen.

Min fråga till näringsministern är:

Vad avser ministern göra för att stärka Norrlands inland när det gäller företagsetableringar?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:416 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:416 om företagsetableringen i Norrlands inland
    Näringsminister Anders Sundström

Birgitta Gidblom har frågat mig om vad jag avser göra för att stärka Norrlands inland när det gäller företagsetableringar.

Arbetet med att aktivt åstadkomma etableringar av företag i Norrlands inland och i våra övriga stödområden har pågått sedan hösten 1987 i Regeringskansliet. Resultatet hittills är att över 7 000 arbetstillfällen tillkommit i dessa områden.

Glädjande nog har på senare tid alltfler internationella företag och koncerner etablerat sig i Sveriges stödområden för fortsatt expansion till Östersjöområdet och övriga Europa. Jag vill i detta sammanhang bl.a. nämna Sykes Datasvar till Sveg, DHL till Ljusdal, SEMA-Group till Strömsund, Nyman & Schulz/American Express och Hertz till Arvidsjaur, Thomson Fritidsresor till Vilhelmina, det USA-ägda Telitel till Sollefteå och Catepillar till Söderhamn.

En förutsättning för internationellt företagande är att vi i Sverige kan erbjuda internationellt konkurrenskraftiga spelregler för företagen. Samtidigt måste de internationella företagen, liksom de svenska, ta ett samhällsansvar för sysselsättningen i Sverige. Detta gäller inte minst i de fall då företagsetableringarna tillkommit med hjälp av regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska medel, dvs. med skattemedel.

Jag är därför djupt kritisk till Braathen/Transswedes agerande i Gällivare. Min kritik gäller både själva utflyttningen och på det sätt beslutet genomfördes, utan information eller underhandskontakter med varken kommun, länsstyrelse, länsarbetsnämnd eller departement.

En av mina medarbetare har i dagarna besökt Braathens S.A.F.E. i Oslo och framfört min kritik. Samtalen med Braathen kommer att fortsätta.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.