Företags samhällsansvar (CSR)

Skriftlig fråga 2012/13:78 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-26
Anmäld
2012-11-05
Besvarad
2012-11-07
Svar anmält
2012-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga

2012/13:78 Företags samhällsansvar (CSR)

av Carina Hägg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Företags samhällsansvar, CSR (corporate social responsibility), kallas tanken att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv. Det innebär i praktiken att företag frivilligt integrerar miljöhänsyn och socialt samhällsansvar i sin verksamhet.

Många svenska företag har en strategi vad gäller miljöfrågorna. Men det sociala samhällsansvaret såsom frågor om fattigdomsbekämpning och social hållbarhet är sällan prioriterade områden. De flesta anser att CSR i längden är ekonomiskt lönsamt eftersom det bidrar till att flytta fokus från kortsiktig planering till långsiktig uppbyggnad av ett företags verksamhet. I många fall blir det en nödvändighet för att säkra tillgången på råvaror för företagen även i framtiden.

Näringslivet måste se till att vara drivande för att säkra en hållbar utveckling, och det är tillfredsställande att kunna notera att många av de större svenska företagen i dag har ett seriöst hållbarhetsarbete. Företag inom alla branscher har dessutom goda möjligheter att vinna förtroende hos investerare och kunder genom att visa att de med socialt ansvarstagande har en hållbar strategi för hur företaget kan tjäna pengar och ge en god avkastning till sina investerare.

Min fråga är därför om näringsministern gjort ställningstagandet att CSR är något som stöder företagen långsiktigt.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:78 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 7 november

Svar på fråga

2012/13:78 Företags samhällsansvar (CSR)

Näringsminister Annie Lööf

Carina Hägg har frågat mig om jag gjort ställningstagandet att ansvarsfullt företagande CSR (corporate social responsibility) är något som stöder företagen långsiktigt.

Låt mig börja med att konstatera att allt fler konsumenter bryr sig om hur, var och av vem produkterna är tillverkade eller tjänsterna utförda. Även hos investerare har förväntningar om ett hållbart agerande börjat växa. Företagen har därmed svårare att bortse från frågor om miljöhänsyn, arbetsvillkor, korruptionsbekämpning eller mänskliga rättigheter. De förväntas hantera dessa frågor i sin verksamhet.

Regeringen välkomnar att företag, oavsett bransch och storlek, integrerar ansvarsfullt företagande i sina affärsrelationer och strategi. Detta ska dock vila på frivillighet. Ansvarsfullt företagande ska vara företagsägt och företagsdrivet. När det gäller de statliga bolagen ska de vara ett föredöme när det gäller hantering av CSR-frågor. Enligt statens ägarpolicy för 2012 är bolagens ansvar för hållbarhetsfrågor – definierat som ansvarsfullt utnyttjande av resurser samt hantering av mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, antikorruption, affärsetik, jämställdhet och mångfald – i dag centralt ur ett affärsstrategiskt perspektiv för bolagens förmåga att långsiktigt konkurrera om kunder och skapa värde för sina ägare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.