Företag som fortsatt att verka i Sudan

Skriftlig fråga 2006/07:783 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-02
Anmäld
2007-03-02
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga

2006/07:783 Företag som fortsatt att verka i Sudan

av Peter Hultqvist (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I en interpellationsdebatt med utrikesminister Carl Bildt ställde jag flera frågor om hans syn på Lundin Petroleums engagemang i Sudan. Jag fick inget svar.

Lundin Petroleum ingår i ett konsortium som heter Block 5 B tillsammans med Sudapet, sudanesiska statens bolag. Sudanesiska staten har avsevärda inkomster från olja. Därmed finns också kopplingar mellan oljeinkomster och finansiering av landets armé och paramilitära styrkor.

ABB och Siemens har bland annat efter krav på internationella sanktioner mot företag verksamma i Sudan tillfälligtvis avvecklat sin verksamhet. Lundin Petroleum finns kvar.

Min fråga till utrikesministern är:

Mot bakgrund av ovanstående undrar jag om utrikesministern avser att verka för att åtgärder vidtas mot de internationella företag som fortsätter sitt engagemang i Sudan.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:783 besvarad av Statsrådet Sten Tolgfors

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:783 Företag som fortsatt att verka i Sudan

Statsrådet Sten Tolgfors

Peter Hultqvist har frågat utrikesministern om han avser att verka för att åtgärder vidtas mot de internationella företag som fortsätter sitt engagemang i Sudan. Frågan har överlämnats till mig.

En snarlik fråga från Fredrik Olovsson har besvarats skriftligen av utrikesministern den 21 februari. Därtill har frågan berörts i en interpellationsdebatt fredagen den 23 februari.

Som bakgrund vill jag först informera om de sanktioner som redan i dag finns mot Sudan. Den 29 mars 2005 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1591 om sanktioner mot Sudan som omfattar ett vapenembargo för Darfur, och reseförbud inklusive transitering samt frysning av tillgångar för individer från Sudan som listats av säkerhetsrådet. Resolution 1591 implementerades i Sverige genom rådets gemensamma ståndpunkt (2005/411/GUSP) som antogs av EU:s medlemsstater den 30 maj 2005.

Säkerhetsrådets resolutioner är folkrättsligt bindande för samtliga medlemsstater i FN. Sverige har dock ingen rättslig möjlighet att på egen hand införa nationella handelsrestriktioner mot enskilda företag. Handelsfrågor faller under EG:s behörighet och det är bara EG som kan besluta om handelsembargon.

I EU-kretsen råder det enighet om att ytterligare sanktioner kan behöva aktualiseras. Det råder dock också enighet om att fokus i detta skede måste ligga på det medlingsarbete som leds av FN:s särskilde sändebud för Darfur, Jan Eliasson, och AU:s sändebud, Salim Salim. Sändebuden leder ett försök att hjälpa parterna i Sudan att hitta en politisk lösning. För att detta ska kunna lyckas måste det dock finnas en vilja hos Sudans regering och rörelserna i Darfur att nå en sådan lösning. Det internationella samfundet, inklusive EU, kan bäst stödja Salim Salim och Jan Eliasson genom ett fortsatt samlat och enhetligt agerande. Om detta arbete skulle misslyckas måste det internationella samfundet emellertid överväga en ny inriktning på politiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.