Förbifart Stockholm och miljömålen

Skriftlig fråga 2010/11:556 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-27
Anmäld
2011-05-30
Besvarad
2011-06-01
Svar anmält
2011-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2010/11:556 Förbifart Stockholm och miljömålen

av Jens Holm (V)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Den 10 maj 2011 avkunnade EU-domstolen sin dom i mål C479/10 mellan Europeiska kommissionen och Sverige. Sverige döms för att ha underlåtit att uppfylla sina skyldigheter när det gäller gränsvärden för PM10 i luften under flera års tid.

I ett svar till mig menar miljöminister Andreas Carlgren att problemet kommer att lösas genom förbudet mot dubbdäck på Hornsgatan. Jag tror att det krävs mycket mer än så. Ett minskat trafikarbete är nödvändigt för att nå miljömålen. Det kan till exempel ske genom offensiva satsningar på kollektivtrafik och stopp för byggande av nya vägar. Enligt Naturvårdsverket kommer till exempel Förbifart Stockholm inte att leda till minskade utsläpp eftersom erfarenheter visar att ett frigjort vägutrymme i stadens centrala delar snabbt fylls upp av andra fordon, vilket alltså inte minskar det totala trafikarbetet.

Således kommer Förbifart Stockholm att öka på problemen med lokala utsläpp och inte bidra till att minska ohälsan för stockholmare.

Om miljöministern inte avser att verka för en omprövning av bygget av Förbifart Stockholm, kommer miljöministern då i stället att vidta åtgärder för att förbifartens ökade utsläpp kompenseras genom andra beslut?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:556 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 1 juni

Svar på fråga

2010/11:556 Förbifart Stockholm och miljömålen

Miljöminister Andreas Carlgren

Jens Holm har frågat mig, för det fall jag inte avser att verka för en omprövning av bygget av Förbifart Stockholm, kommer jag då i stället att vidta åtgärder för att förbifartens ökade utsläpp kompenseras genom andra beslut.

Låt mig först klargöra att det inte är aktuellt för regeringen att ompröva beslutet om tillåtlighet för Förbifart Stockholm. Med den befolkningstillväxt som vi ser i Stockholmsregionen kommer behovet av resor och transporter att öka. Det är då nödvändigt att transportsystemet utvecklas, men det ska ske på ett hållbart sätt. Enligt Trafikverkets beräkningar kommer Förbifart Stockholm att stå för enbart ca 1 procent av vägtrafikens totala koldioxidutsläpp i regionen. Oavsett om förbifarten byggs eller inte krävs det alltså generella åtgärder för att klimatmålen ska kunna klaras. Etappmålet att den icke handlande sektorn ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 40 procent innebär en minskning med 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter mellan 1990 och 2020. Det målet omfattar även transportsektorns utsläpp.

Regeringen har en långsiktig prioritering om att Sverige 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Det förutsätter utvecklade ekonomiska styrmedel och andra stimulanser. Regeringens satsning på en ny supermiljöbilspremie är en av flera åtgärder för en fossiloberoende fordonsflotta. Andra åtgärder är stödet till utvecklingen av ny teknik, till exempel elbilar och andra generationens biodrivmedel.

Regeringens beslut att ge kommunerna rätt att förbjuda användningen av dubbdäck på viss väg eller vägsträcka för att klara miljökvalitetsnormen för PM10 är ett exempel som visar hur regeringen arbetar aktivt för att minska transportsektorns miljöbelastning lokalt.

Inom infrastrukturen sker i dag stora satsningar för spårbunden kollektivtrafik, till exempel Citybanan, Mälarbanan och Tvärbanan, men även vägnätet måste hålla en hög kvalitet. Med Förbifart Stockholm utbyggd kommer framkomligheten för bussar och cyklister att förbättras i innerstaden.

Avslutningsvis vill jag erinra om att regeringens beslut om Förbifart Stockholm är förenat med ett flertal villkor, bland annat vad gäller luftkvalitet. Det är nu Trafikverkets uppgift att genomföra projektet så att villkoren uppfylls. Jag har informerats om att Trafikverket under sommaren kommer att ställa ut en arbetsplan för allmänhetens granskning och möjlighet att lämna synpunkter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.