Förbättrade relationer med Israel

Skriftlig fråga 2019/20:68 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-27
Överlämnad
2019-09-30
Anmäld
2019-10-01
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesminister Ann Linde har sagt sig eftersträva förbättrade relationer med Israel. Som nyutnämnd utrikesminister hade hon också i ett tidigt skede möte med Israels ambassadör i Stockholm. En i sig viktig och nödvändig markering. Det finns all anledning för att förbättra och förstärka vår relation från den rätt låga nivå den för närvarande befinner sig på.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att genomföra för att förbättra dagens relationer med Israel?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:68 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:68 av Hans Wallmark (M)
Förbättrade relationer med Israel

Hans Wallmark har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att genomföra för att förbättra dagens relationer med Israel.

Relationen med Israel är viktig och något som regeringen självklart fortsatt värnar. Regeringen kommer även fortsätta att vara tydlig med att Sverige står upp för Israels legitima säkerhetsbehov och rätten att försvara sig, liksom för palestiniernas säkerhet och rätt till självbestämmande.

Jag hade ett konstruktivt möte med Israels ambassadör Ilan Ben-Dov bara några dagar efter att jag tillträtt som utrikesminister. I samband med FN:s generalförsamling i New York träffade jag även AJC, American Jewish Committee. Sverige har ett nära och ökat utbyte med Israel på flera områden. Hit hör bl.a. kultur, handel och innovation. Här ingår inte minst det viktiga arbetet i kampen mot antisemitism. Som ett led i arbetet mot antisemitism står statsministern nästa år i oktober värd för ett internationellt högnivåforum om hågkomst av Förintelsen.

Regeringen kommer alltid att stå upp för och försvara folkrätten. FN och EU, och därmed Sverige, är exempelvis tydliga med att israeliska bosättningar på ockuperad mark är illegala. Vi kommer att fortsätta att stå upp för den humanitära rätten. Sverige gör även samma bedömning som FN och EU att om valutfästelsen om annektering av stora delar av Västbanken infrias innebär det ett allvarligt brott mot folkrätten samt är förödande för möjligheterna att nå en tvåstatslösning.

Att vi har olika uppfattningar i vissa frågor gör dialogen mellan Sverige och Israel än viktigare. En av grunderna i svensk utrikespolitik över tid och under olika regeringar har varit att söka dialog även med länder och aktörer som vi inte alltid är överens med i alla frågor. Detta fortsätter vi med. Vi måste givetvis kunna behålla en folkrättsbaserad syn på konflikten och samtidigt ha en god och konstruktiv relation med Israel.

Stockholm den 8 oktober 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.