Till innehåll på sidan

Förändring av Pakistans grundlag för att förhindra diskriminering av religiösa minoriteter

Skriftlig fråga 2009/10:768 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-29
Anmäld
2010-04-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-05-06
Besvarad
2010-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 april

Fråga

2009/10:768 Förändring av Pakistans grundlag för att förhindra diskriminering av religiösa minoriteter

av Lena Hallengren (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Pakistans premiärminister väntas inom kort återinföra 1973 års konstitution. Företrädare för den pakistanska statsmakten har sedan en tid tillbaka uttalat att man avser att få slut på diskrimineringen av religiösa minoriteter i landet. Detta skulle kunna åstadkommas under förutsättning att 1973 års konstitution återinförs i dess helhet. Genom återinförandet av konstitutionen skulle det vara möjligt att få slut på diskrimineringen och förföljelsen av Ahmadiyamuslimer och andra religiösa minoriteter. Detta finns bland annat i ett starkt uttalande från Asian Human Rights Commission, Hongkong.

Sverige har under en längre tid varit en viktig påverkande faktor i demokratiarbetet i världen, inte minst i Pakistan. Det är nu av största vikt att de krafter som arbetar för denna lagförändring får det stöd från omgivningen som gör att de når ända fram. Möjligheten finns att situationen kraftigt förbättras om dessa krafter får det stöd de behöver från omvärlden.

Hur ser utrikesministern på MR-utvecklingen mot bakgrund av förändringen av grundlagen och avser utrikesministern att ta något initiativ i sammanhanget?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:768 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 maj

Svar på fråga

2009/10:768 Förändring av Pakistans grundlag för att förhindra diskriminering av religiösa minoriteter

Utrikesminister Carl Bildt

Lena Hallengren har frågat mig hur jag ser på utvecklingen av situationen för mänskliga rättigheter i Pakistan, inklusive situationen för religiösa minoriteter, mot bakgrund av förändringen av grundlagen. Regeringen delar Lena Hallengrens oro för situationen för Ahmadiyyamuslimer och andra religiösa minoriteter i Pakistan. Missbruket av lagen om hädelse i Pakistan är ett allvarligt problem. Tyvärr har inga förbättringar för skyddet av personer som tillhör religiösa minoriteter införlivats i den förändring av grundlagen som nu genomförs i Pakistan. Ett reformpaket som rör dessa frågor befinner sig under beredning inom det pakistanska ministeriet för minoritetsskydd och ett nytt ministerium för mänskliga rättigheter.

Sverige agerar främst genom EU för att påverka den pakistanska regeringen att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i landet, inte minst religionsfrihet och ökat skydd för personer som tillhör religiösa, etniska, nationella eller språkliga minoriteter. EU:s medlemsländer gör regelbundna uppvaktningar i Islamabad rörande mänskliga rättigheter, inklusive rörande situationen för ahmadiyyas i landet. Den senaste uppvaktningen gjordes den 23 december 2009 under det svenska EU-ordförandeskapet. Frågor om hädelse, hets mot folkgrupp och skydd av religiösa minoriteter dryftades. Därefter har en dialog inletts mellan EU och berörda pakistanska ministerier om ett eventuellt avskaffande av hädelsebrottet eller alternativt införande av begränsningar av lagstiftning som förhindrar missbruk av anklagelser om hädelse.

Ett toppmöte kommer att hållas mellan EU och Pakistan den 4 juni 2010 i Bryssel. Vid toppmötet kommer frågor bland annat rörande demokrati, god samhällsstyrning och mänskliga rättigheter att finnas på dagordningen.

I oktober 2009 antog EU en handlingsplan för samarbetet med Pakistan och Afghanistan. Planen omfattar bland annat samarbete för att stärka rättsstaten i Pakistan, förbättra situationen för mänskliga rättigheter samt främja socioekonomisk utveckling. Tjänstemän på UD står också i kontinuerlig kontakt med representanter från Ahmadiyyasamfunden i såväl Pakistan som Sverige för att följa utvecklingen av situationen för personer som tillhör religiösa minoriteter i Pakistan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.