föräldrars tid med förskolebarn

Skriftlig fråga 2001/02:902 av Andersson, Yvonne (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-15
Anmäld
2002-03-19
Besvarad
2002-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga 2001/02:902

av Yvonne Andersson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om föräldrars tid med förskolebarn

Föräldrabalken kap. 6 2 § anger att föräldrar/vårdnadshavare ska: "ha ett ansvar för barnets personliga förhållanden och skall se till att barnets behov enligt 1 § (rätten till omvårdnad, trygghet och god fostran) blir tillgodosedda." Föräldrar/vårdnadshavare ska dessutom "bevaka att barnet får tillfredsställande försörjning och utbildning".

Skollagen säger i kap. 1 § 2 att "Utbildningen skall ge eleverna kunskaper och färdigheter samt, i samarbete med hemmen, främja deras harmoniska utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar."

Läroplanen för förskolan säger i 2.4 Förskola och hem: "Vårdnadshavare har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan skall komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn skall kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen skall därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen".

Utgångspunkten i styrdokumenten är att förskolan ska stödja föräldrarna, med föräldrarnas inflytande. Den senaste tidens utveckling inom förskolan genom maxtaxereformen går mot att fler barn finns i förskolan, och att förskolebarnen tillbringar mer tid skilda från sina föräldrar.

Vad avser ministern göra för att skapa bättre möjligheter för föräldrar att tillbringa mer tid med sina barn?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:902 besvarad av

den 20 mars

Svar på fråga 2001/02:902 om föräldrars tid med förskolebarn

Utbildningsminister Thomas Östros

Yvonne Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att skapa bättre möjligheter för föräldrar att tillbringa mer tid med sina barn.

Så sent som den 5 mars 2002 besvarade jag en interpellation från Kristdemokraterna med samma innebörd. Eftersom inget tillkommit i frågan vill jag hänvisa till svaret som då gavs.

Kristdemokraternas utgångspunkt är att förskolan är skadlig för barnen. Därför har man i riksdagen sagt nej inte bara till maxtaxan och kvalitetssäkringsmedlen, utan även till den allmänna förskolan och till att barn vars föräldrar blir arbetslösa eller föräldralediga ska få behålla sina platser i förskola eller familjedaghem, med hänvisning till att det ger fel signaler till föräldrarna. Kristdemokraterna företräder enligt min mening en förlegad syn i såväl familjepolitiken som i utbildningspolitiken och har en moraliserande attityd gentemot förvärvsarbetande föräldrar.

Regeringens ambition är att låta alla barn, oavsett familjesituation, få del av förskolan. Förskolan och hemmet ska komplettera varandra @ inte som Kristdemokraterna gör, ställas mot varandra. Förskolan är basen i det livslånga lärandet och i första hand till för barnens utveckling och lärande. Den gör det också möjligt för föräldrar att förena föräldraskap och förvärvsarbete. Det är väl känt genom flera undersökningar att föräldrar generellt sett är mycket nöjda med förskolan och familjedaghemmet som omsorgsformer för sina barn.

Det är viktigt att frågan om barns vistelsetider i förskolan inte diskuteras på ett onyanserat sätt. Bilden är långtifrån entydig. Av de förvärvsarbetande mödrarna till barn i åldern 1@6 år har 46 % deltidsarbete, jämfört med 6 % av fäderna. 54 % av mödrarna arbetar heltid. En del av deltidsarbetet, särskilt bland låginkomsttagare, är ofrivilligt. År 1999 var den genomsnittliga vistelsetiden i förskolan 31 timmar i veckan. En tredjedel av förskolebarnen hade vistelsetider som var kortare än 20 eller längre än 40 timmar. Barns vistelsetider var längst i storstäder och förortskommuner och kortast i industri- och landsbygdskommuner. Statens skolverks uppföljning av maxtaxan kommer bl.a. att omfatta förändringar i barns vistelsetider.

Låga och rättvisa avgifter inom förskola, familjedaghem och fritidshem innebär en förbättring av barns och föräldrars livsvillkor. Maxtaxan sänker avgifterna i barnomsorgen för de flesta barnfamiljer. Den ekonomiska standardhöjning, i kombination med dämpade marginaleffekter vid ökade inkomster, som maxtaxan leder till, kommer att förbättra barnfamiljernas möjligheter att lägga upp familjeliv och arbetsliv på ett sätt som passar familjens behov.

Jag vill avsluta med att upprepa från mitt tidigare svar att det givetvis bör vara upp till barnfamiljerna själva att avgöra om maxtaxan ska leda till att man går upp eller ned i arbetstid. Jag kan inte ha synpunkter på hur föräldrarna väljer att göra, men jag kan se till att möjligheten att göra det valet finns.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.