Folkmorden i Irak

Skriftlig fråga 2006/07:44 av Kerimo, Yilmaz (s)

Kerimo, Yilmaz (s)

den 19 oktober

Fråga

2006/07:44 Folkmorden i Irak

av Yilmaz Kerimo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Ett folkmord pågår i Irak. Kidnappningar, våldtäkter och halshuggningar hör till den hemska vardag som kristna assyrier/syrianer/kaldéer tvingas genomleva. Det har förekommit att barn har korsfästs. Våldet trappas upp varje dag och jag får ständigt rapporter som bekräftar detta.

Snart är landet tömt på dess kristna ursprungsbefolkning. Hur många som redan mördats eller som har flytt landet sedan kriget började för tre och ett halvt år sedan är det ingen som vet. Enligt FN är det så mycket som en tredjedel, alltså nästan 300 000.

Folkmordet pågår just nu. Den syrisk-ortodoxe prästen Paulos Iskandar har kidnappats och hittades halshuggen den 11 oktober. Mordet på Paulos Iskandar innebär en ytterligare fara för Iraks kristna. Muslimerna hämnas på USA genom att döda de kristna assyrier/syrianer/kaldéerna i Irak.

Fortfarande uppmärksammar inte Sverige och svenska medier vad som pågår. Det är viktigt att vi gör vad vi kan så att inte de kristna i Irak också måste använda våld och begå terrordåd för att bli hörda. För att inte ge fel signaler måste vi agera snarast.

En frizon under FN-skydd är nu ett måste för att skydda de kristna assyrier/syrianer/kaldéer i Irak liksom kurderna fått i norra Irak.

Vad avser utrikesministern att göra för att skydda de kristna assyrier/syrianer/kaldéerna i Irak?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2006-10-19 Anmäld: 2006-10-24 Besvarad: 2006-10-31 Svar anmält: 2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-10-31)