FN:s resolution 425

Skriftlig fråga 2001/02:1149 av Jacobsson, Magnus (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-07
Anmäld
2002-05-14
Besvarad
2002-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 maj

Fråga 2001/02:1149

av Magnus Jacobsson (kd) till utrikesminister Anna Lindh om FN:s resolution 425

Sedan 1978 har Israel i FN-resolution 425 uppmanats att dra sig tillbaka från södra Libanon. Israel har å sin sida bedömt att hotbilden från shiamuslimska Hizbullah motiverat en buffertzon. Men år 2000 uppfyllde Israel sin del av resolutionen och lämnade Libanon. Israel har därefter beskjutits ett flertal gånger från den libanesiska sidan. Libanon ska enligt resolution 425 ansvara för lag och säkerhet i det återlämnade området. Ska FN-systemet ha trovärdighet är det inte bara Israel som ska vara skyldigt att leva upp till FN:s resolutioner.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att i internationella sammanhang ta upp frågan om efterlevnaden av FN:s resolution 425 i sin helhet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1149 besvarad av

den 16 maj

Svar på fråga 2001/02:1149 om FN:s resolution 425

Utrikesminister Anna Lindh

Magnus Jacobsson har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att i internationella sammanhang ta upp frågan om efterlevnaden av FN:s resolution 425 i sin helhet.

Under regeringen Barak utrymde Israel år 2000 södra Libanon och FN:s generalsekreterares utsände, Terje Röd Larsen, konstaterade då att Israel uppfyllt resolution 425. Detta är även Sveriges uppfattning. Två tvistefrågor kvarstår dock. Den ena frågan rör Israels kränkningar av libanesiskt luftrum med militära överflygningar. Den andra frågan rör de s.k. Shebaafarmerna, vilka Libanon och Syrien menar utgör libanesiskt territorium. FN har dock ansett att dessa farmer inte omfattas av resolution 425, eftersom de 1978 @ då resolutionen antogs @ inte ansågs tillhöra Libanon. För svenskt vidkommande delar vi FN:s bedömning.

Under den senaste tiden har konflikten intensifierats längs Israels norra gräns, främst kring Shebaafarmerna, där Hizbollahs raketbeskjutningar besvarats av israeliskt artilleri och flyg. Det är angeläget att beskjutningarna upphör och att Libanons regering utövar kontroll över hela sitt territorium. Detta har vi också flera gånger framfört till den libanesiska regeringen.

Regionens framtid hänger på att Mellanösternkonflikten får en fredlig, hållbar och rättvis lösning. Det kan bara ske om den baseras på folkrättens regler och de relevanta FN-resolutionerna. Förutom en förhandlingslösning mellan israeler och palestinier krävs fredsuppgörelser mellan Israel@Syrien och Israel@Libanon.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.