FN:s omorganisering av samordningsansvar

Skriftlig fråga 2004/05:97 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-12
Anmäld
2004-10-12
Besvarad
2004-10-20
Svar anmält
2004-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga 2004/05:97

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Laila Freivalds om FN:s omorganisering av samordningsansvar

UNDP har omorganiserat sig i en process som varat under flera år. Man har bland annat decentraliserat personal från huvudkontoret till olika landkontor vilket förstärkt landkontorens inflytande och därigenom sätter man mer fokus på organisationen ute i fält.

UNDP har en viktig koordinerande roll för verksamheten i fält, vilket är en positiv utveckling. Det är angeläget att den påbörjade reformprocessen kan fortskrida. Ytterligare steg kan tas genom att också ge beslutsansvar till den som i dag har samordningsansvaret. FN skulle vinna i tydlighet och effektivitet samt ge ökade förutsättningar för utvecklingen av samordningen såväl internt som externt om beslutsförmågan ökas.

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att FN:s samordnare i fält också ska ges beslutsansvar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:97 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 2004/05:97 om FN:s omorganisering av samordningsansvar

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat utrikesministern om vilka åtgärder som hon tänker vidta för att FN-samordnare i fält också ska ges beslutsansvar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar Carina Häggs uppfattning att ett väl samordnat FN är avgörande för organisationens effektivitet i fält. UNDP, som den största av FN:s utvecklingsprogram och ordförande för UNDG (United Nations Development Group), har en viktig roll i denna samordning.

Sverige har både bilateralt, inom EU och med andra likasinnade länder drivit frågan om en förstärkning av FN:s samordnare i fält. Sverige strävar efter att FN:s samordnare får en starkare ställning och ett större ansvar. Frågan är en viktig del i den översyn av FN:s utvecklingssamarbete som pågår och som kommer att behandlas i generalförsamlingen senare i höst. EU har lagt fram en rad konkreta rekommendationer, till exempel en ökning av resurser till FN-samordnaren för att därigenom stärka samordnarens roll, mer engagemang från FN:s fackorgan i samordnarens arbete, bättre jämställdhet och mångfald vid rekrytering av FN-samordnaren samt ett starkare uppföljnings- och utvärderingssystem.

Sverige har också drivit denna fråga inom FN:s olika fonder och program och anser det viktigt att personer som arbetar som FN:s samordnare inte endast ska ses som UNDP:s förlängda arm utan representera hela FN-systemet.

Sverige har också i flera sammanhang förespråkat gemensam programmering av de olika FN-organens verksamhet i ett land som innebär att flera fonder och program delar på kostnader och ansvar för ett program. Detta är ett annat exempel på åtgärder som skulle stärka FN:s samordnare i fält.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.