FN:s budget

Skriftlig fråga 2019/20:149 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-10
Överlämnad
2019-10-11
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enligt medieuppgifter ska FN ha drabbats av ett betydande ekonomiskt underskott då medlemsländerna enbart har betalat in 70 procent av de totala kostnaderna för organisationens verksamhet 2019. I ett brev till FN:s anställda ska generalsekreterare António Guterres ha presenterat ett antal åtgärder för att minska kostnaderna, däribland begränsningar i möjligheten till tjänsteresor.

Med anledning av det ovanstående önskar jag ställa följande fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att Sverige i år ska ta på sig en större andel av kostnaderna när andra medlemsstater smiter från sitt ansvar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:149 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:149 av Hans Wallmark (M)
FN:s budget

Hans Wallmark har frågat mig ifall Sverige i år ska ta på sig en större andel av kostnaderna när andra medlemsstater smiter från sitt ansvar.

Jag är mycket bekymrad över de allvarliga konsekvenser som FN:s nuvarande finansiella situation skulle kunna få för verksamheten, inte minst om löneutbetalningar ställs in. Bidragen baseras på en budget för FN som alla medlemsländer godkänt. Generalsekreteraren har vid upprepade tillfällen förklarat att genomförande av hans mandat på ett effektivt sätt är avhängigt att alla medlemsländer fullgör sina åtaganden och betalar sina bidrag i tid. Att bidrag inte kommer in i tid är ett återkommande problem, men det vi ser i år är att likviditetsproblemen blir mer akuta tidigare på budgetåret och att fler medlemsstater inte betalar i tid.

Sverige har i tid betalat alla sina bidrag till FN. Snarare än att länder som fullgjort sina betalningar skulle ta ett utökat ansvar behöver vi övertyga de länder som inte betalat att så snabbt som möjligt göra det.

Vi är medvetna om detta återkommande problem, och vi jobbar nära FN och andra medlemsländer för att säkerställa en stabil och förutsägbar ekonomisk situation.

Stockholm den 23 oktober 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.