Till innehåll på sidan

FN-register över företag i relation med illegala bosättningar

Skriftlig fråga 2018/19:688 av Thomas Hammarberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-22
Överlämnad
2019-05-24
Anmäld
2019-05-27
Svarsdatum
2019-06-05
Sista svarsdatum
2019-06-05
Besvarad
2019-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

FN förbereder för närvarande en databas över företag som är involverade i israeliska bosättningar i det ockuperade palestinska territoriet. Databasen är uppföljningen av en resolution från FN:s råd för mänskliga rättigheter som antogs 2016. I mars 2019 beslutade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet att skjuta upp publiceringen av databasen, men hon har åtagit sig att släppa den under de kommande månaderna. 

Sveriges ståndpunkt om bosättningarna är tydlig: ”Israels bosättningspolitik är olaglig enligt internationell rätt. (…) Den olagliga bosättningsutbyggnaden undergräver den tvåstatslösningen allvarligt och försvårar hopp om fred.” 

Trots internationell kritik har expansionen av bosättningspolitiken fullföljts och lagt grund för en de facto-annektering. 

FN-databasen ligger i linje med säkerhetsrådets resolution 2334, som kräver åtgärder som skiljer mellan Israel och de territorier som ockuperats sedan 1967. Sverige stöder givetvis den resolutionen och har i säkerhetsrådet verkat för dess implementering. 

Databasen skulle ge insyn i vilka företag som är involverade i de olagliga bosättningarna. En sådan kartläggning skulle hjälpa regeringar och företag att uppfylla sina skyldigheter i enlighet med internationell rätt. Meningen är att databasen regelbundet ska uppdateras så att företag kan läggas till eller strykas.

Jag vill fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad kan göras från svensk sida för att säkerställa att databasen publiceras av FN och hålls aktuell i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:688 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:688 av Thomas Hammarberg (S)
FN-register över företag i relation med illegala bosättningar

Thomas Hammarberg har frågat mig vad som kan göras från svensk sida för att säkerställa att databasen över företag som är involverade i israeliska bosättningar i det ockuperade palestinska territoriet publiceras av FN och hålls aktuell i framtiden.

Sveriges regering verkar, i linje med EU:s överenskomna politik, för en tvåstatslösning där två stater, Israel och Palestina, lever sida vid sida i fred och säkerhet med Jerusalem som framtida huvudstad för båda. Sverige och EU har en etablerad, folkrättsligt grundad, politik som gör skillnad mellan staten Israels territorium och av Israel ockuperat territorium. Denna differentiering mellan Israel inom 1967 års gränser och ockuperade områden i Palestina bekräftas också av flera av FN:s säkerhetsrådsresolutioner, senast resolution 2334 från år 2016. FN:s databas utgör ett viktigt instrument för att implementera differentieringspolitiken med syftet att värna folkrätten och upprätthålla en regelbaserad världsordning.

FN har än så länge inte publicerat databasen. Regeringen har på olika nivå tagit upp frågan återkommande. Frågan togs senast upp vid mitt möte med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter när hon besökte Stockholm i slutet av maj i år. När databasen väl publiceras kommer regeringen och jag givetvis också att verka för att den hålls aktuell och uppdaterad.

Stockholm den 5 juni 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.