Till innehåll på sidan

FN-dag för högtidlighållandet av kampen mot slaveriet

Skriftlig fråga 2002/03:1315 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-19
Besvarad
2003-09-02
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga 2002/03:1315

av Joe Frans (s) till statsrådet Mona Sahlin om FN-dag för högtidlighållandet av kampen mot slaveriet

Förenta Nationerna har proklamerat år 2004 som det internationella året för att uppmärksamma kampen mot slaveriet och slaveriets avskaffande.

FN:s generalförsamling har också rekommenderats att anta en resolution som innebär att den 21 augusti 2004 utses som minnesdag av slaveriet, slavhandeln och dess tragiska konsekvenser.

I min roll som svensk riksdagsledamot med rötter i Ghana avser jag att inbjuda företrädare för olika invandrarorganisationer som representerar invandrare från Afrika för ett samtal kring hur denna dag kan uppmärksammas för att hedra minnet av slaveriets offer och kampen mot slaveriet. Dagen kan mycket väl användas som utgångspunkt för att uppmärksamma kampen mot dagens olika former av människohandel och slaveri. Jag vill också vidga frågan till att belysa och fira den mångfald och det tillskott till det svenska samhället som människor med rötter i andra delar av världen bidrar med i Sverige.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att ta initiativ till att även den svenska regeringen, i enlighet med FN:s resolution, uppmärksammar kampen mot slaveriet och slaveriets avskaffande i samband med minnesdagen den 21 augusti 2004?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1315 besvarad av

den 2 september

Svar på fråga 2002/03:1315 om FN-dag för högtidlighållandet av kampen mot slaveriet

Utrikesminister Anna Lindh

Joe Frans har frågat statsrådet Mona Sahlin om hon avser att ta initiativ till att den svenska regeringen, i enlighet med FN:s resolution, uppmärksammar kampen mot slaveriet och slaveriets avskaffande i samband med den eventuella minnesdagen den 21 augusti 2004.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

FN:s generalförsamling har utropat år 2004 till det internationella året för att högtidlighålla kampen mot slaveriet och dess avskaffande. Initiativet är en del av uppföljningen till Durbandeklarationen och dess handlingsplan som antogs under FN:s världskonferens mot rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans som ägde rum i Durban i Sydafrika år 2001. Durbandeklarationen och dess handlingsplan betonar särskilt vikten av att minnas detta tragiska avsnitt i mänsklighetens historia och att hedra minnet av offren för slavhandeln. I slutdokumentet talas det om åtgärder på nationell nivå för att genomföra världskonferensens rekommendationer.

Utrikesdepartementet har nyligen färdigställt en global strategi för att bekämpa människohandel genom vårt internationella utvecklingssamarbete. Strategin omfattar även slaveri eller med slaveri jämförbara bruk och sedvänjor eller träldom. Dessutom har regeringen beslutat att den nyinrättade myndigheten, Forum för levande historia, ska främja arbete med demokrati, tolerans och människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Denna myndighet kan behandla även andra brott mot mänskligheten ur ett historiskt såväl som samtida perspektiv. I händelse av att FN utropar 21 augusti 2004 till minnesdag av slaveriet, slavhandeln och dess konsekvenser, får vi för svenskt vidkommande ta ställning till hur man lämpligast uppmärksammar denna minnesdag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.