Flytt av folkbildningsanslagen

Skriftlig fråga 2018/19:614 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-03
Överlämnad
2019-05-06
Anmäld
2019-05-07
Svarsdatum
2019-05-15
Sista svarsdatum
2019-05-15
Besvarad
2019-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I vårbudgeten annonserade regeringen att folkbildningsanslaget ska flyttas från kulturbudgeten till utbildningsbudgeten.

Den 2 maj frågade jag kulturministern: ”Hur ser kulturministern på att en så stor del av kulturpolitiken flyttas från kulturområdet i riksbudgeten, och varför gör man denna förflyttning?”

I vårpropositionen anger regeringen att samtliga anslag som avser vuxenutbildning bör vara samlade inom ett utgiftsområde som skäl till flytten av anslagen. I kulturministerns svar anger hon att flytten handlar om barns och ungas tillgång till kultur och om dessa gruppers möjlighet att möta kultur, och att folkbildningen därför är en självklar ingrediens i vårt skolväsen.

Vi upplever en viss tvetydighet från regeringen i denna fråga. Samtidigt anser vi att de båda angivna förklaringarna är otillfredsställande.

Folkbildning handlar nämligen främst om bildning och inte utbildning. Således är det inte naturligt att se folkbildningen som vuxenutbildning. Samtidigt riktar sig folkbildningsverksamheten framför allt till vuxna; det är alltså vuxenbildning. Vuxenbildning har en naturlig plats i vårt samhälle och är en viktig ingrediens i vår demokrati. Även om det finns utbildningsinslag inom folkbildningen används en särskild studiemetodik som är väsensskild från det ordinarie utbildningsväsendet.

Folkbildningen är således en kulturfråga och har stått under kulturbudgeten i decennier, av goda skäl. En placering av folkbildningsanslaget i kulturbudgeten är motiverad.

Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Anser ministern att vuxenbildning är viktig för kulturen och för vår demokrati?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:614 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2018/19:614 av Angelika Bengtsson (SD)
Flytt av folkbildningsanslag

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag anser att vuxenbildning är viktig för kulturen och för vår demokrati.

Frågan är ställd mot bakgrund av 2019 års ekonomiska vårproposition där regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser folkbildning och som finansieras från anslag under utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid flyttas till utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Folkbildningens verksamhet utgörs av utbildnings-, bildnings- och kulturverksamhet vid folkhögskolor och studieförbund. Den fortsatta hanteringen av frågan ligger nu hos riksdagen.

Regeringen anser att folkbildningen har en stor betydelse för kulturområdet och för den demokratiska delaktigheten. Folkhögskolor och studieförbund är och kommer att fortsatt vara viktiga kulturella mötesplatser för kulturverksamma i hela landet.

Stockholm den 15 maj 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.