flyktingarna i Västtimor

Skriftlig fråga 1999/2000:695 av Zetterberg, Eva (v)

Zetterberg, Eva (v)

den 13 mars

Fråga 1999/2000:695

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om flyktingarna i Västtimor

Det har nu gått ett halvår sedan folkomröstningen på Östtimor. Fortfarande lever dock 150 000 flyktingar i Västtimor. Deras situation är mycket svår. De trakasseras och förföljs av extremistiska organisationer i Västtimor. Sjukdomar härjar bland flyktingarna. Journalister från Sunday Telegraph, som besökt flyktingar i Västtimor, arresterades av proindonesisk milis. Det krävdes ingripanden från UNHCR för att få dem fria. Situationen beskrivs av UNHCR:s representanter som mycket "bräcklig" eller som "skridskoåkning på mycket tunn is".

Det enda rimliga är att flyktingarna snabbt ges möjlighet att återvända hem, att den indonesiska militären upplöser milisförbanden, att UNHCR och andra hjälporganisationer får fritt tillträde till flyktinglägren i Västtimor. Indonesiska regeringen måste också upprätta en trovärdig domstol för att döma de ansvariga för brotten mot mänskliga rättigheter. Om inte Indonesien förmår upprätta en trovärdig krigsförbrytartribunal borde FN göra detta.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vad avser utrikesministern göra i FN och andra internationella organisationer för att stödja flyktingarna i Västtimor?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2000-03-14 Anmäld: 2000-03-21 Besvarad: 2000-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2000-03-31)