Flyktingar från Västsahara

Skriftlig fråga 2010/11:330 av Sjöstedt, Jonas (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-23
Anmäld
2011-02-28
Besvarad
2011-03-02
Svar anmält
2011-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga

2010/11:330 Flyktingar från Västsahara

av Jonas Sjöstedt (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Rabab Amidane är politisk flykting i Sverige. Hon tvingades fly från Västsahara efter att hon varit aktiv för mänskliga rättigheter och mot Marockos illegala ockupation av landet. I Västsahara har hon fängslats och misshandlats av polisen för sin aktivism för sitt folks frihet.

I dag fortsätter Marocko att förfölja Rabab Amidane i Sverige. Vid ett flertal tillfällen har hon fått brev, telefonsamtal eller blivit uppsökt personligen med mer eller mindre hotfulla budskap. Syftet är uppenbarligen att försöka skrämma henne från att delta i aktiviteter för Västsaharas frihet. De som trakasserar henne har sannolikt kopplingar till Marockos ambassad i Stockholm och/eller landets säkerhetstjänst.

Jag vill fråga justitieministern:

Vad avser justitieministern att göra, inklusive att ta upp frågan direkt med Marockos företrädare, för att en politisk flykting som Rabab Amidane inte ska hotas eller trakasseras i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:330 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 mars

Svar på fråga

2010/11:330 Flyktingar från Västsahara

Justitieminister Beatrice Ask

Jonas Sjöstedt har frågat mig vad jag avser att göra, inklusive att ta upp frågan direkt med Marockos företrädare, för att en politisk flykting som Rabab Amidane inte ska hotas eller trakasseras i Sverige.

Människor som har sökt sig till Sverige för att få skydd från politiskt våld och förtryck ska kunna känna trygga då de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter. Vi måste därför kraftfullt motverka att utländska regimer genom kartläggning, hot och propaganda tvingar exilmedborgare att avstå från regimkritiska aktiviteter.

Det är Säkerhetspolisen (Säpo) som har till uppgift att förhindra olovlig underrättelseverksamhet mot exilgrupper och oppositionella i Sverige, det som i dagligt tal kallas flyktingspionage. Om Säpo konstaterar att personer med diplomatisk status bedriver sådan verksamhet kan Säpo begära hos Utrikesdepartementet att personen förklaras persona non grata, det vill säga icke önskvärd i vårt land. Om en person som inte har diplomatisk status ägnar sig åt flyktingspionage är det Säpos uppgift att utreda eventuell brottslighet och verka för att personen i fråga lagförs. Det finns de senaste åren flera exempel på såväl lagföringar som att personer förklarats icke önskvärda på grund av flyktingspionage i Sverige.

Insatser för att förebygga och uppdaga flyktingspionage är således en viktig verksamhet för Säkerhetspolisen. Avgörande för att kunna förhindra flyktingspionage är dock att misstänkta aktiviteter kommer till Säpos kännedom.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.