flexibla sjukskrivningsnivåer

Skriftlig fråga 2004/05:1151 av Petersson, Helene (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-04
Anmäld
2005-03-08
Besvarad
2005-03-09
Svar anmält
2005-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga 2004/05:1151

av Helene Petersson (s) till statsrådet Hans Karlsson om flexibla sjukskrivningsnivåer

Arbetet med att förbättra folkhälsan och få ned sjukskrivningstalen fortsätter inom många områden. De flesta människor har i samband med sin sjukdom även en frisk sida. En sida som bättre behöver tas till vara. Det är viktigt att finna nya möjligheter och arbetsuppgifter.

Efter en tid av sjukdom kan det inte alltid vara lätt att gå tillbaka till arbetet fullt ut, och i vissa fall inte ens så mycket som 25 %. Detta är i dag den lägsta nivå där sjukpenning utfaller. Ersättningsnivåerna är i dag låsta vid 25, 50, 75 eller 100 %. I strävan efter att människor så fort som möjligt ska komma tillbaka till arbetslivet efter en sjukdom måste en mer flexibel sjukskrivningsnivå vara möjlig. Detta skulle vara mer anpassat till den sjukes behov och därigenom förbättra möjligheterna till en återgång till heltids arbete.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att nivåerna i sjukförsäkringssystemet görs mera flexibla?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1151 besvarad av

den 9 mars

Svar på fråga 2004/05:1151 om flexibla sjukskrivningsnivåer

Statsrådet Hans Karlsson

Helene Petersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att nivåerna i sjukförsäkringssystemet görs mera flexibla.

Den grundläggande bestämmelsen rörande sjukdom och arbetsoförmåga finns i lagen (1962:381) om allmän försäkring. Före den 1 juli 1990 kunde antingen hel eller halv sjukpenning utges. Den 1 juli 1990 ändrades ersättningsnivåerna för sjukpenning så att hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning numera kan utges.

Frågan om en steglös ersättning för sjukpenning har tidigare tagits upp, bland annat av Sjukförsäkringsutredningen (SOU 2000:121). Utredningens förslag innebär att partiell ersättning från sjukförsäkringen ska kunna utges efter individuell prövning, dock lägst med 20 %. Utredningen anger dock att den är medveten om att den föreslagna förändringen kan få konsekvenser för en rad andra system och att en förutsättning därför är att berörda systems villkor harmoniseras i samband med genomförandet av utredningens förslag. Även av remissvaren över utredningens förslag i denna del framkom att frågan ytterligare behöver utredas. Att införa en sådan ersättning för sjukpenning skulle innebära långtgående förändringar i form av att bland annat även övriga ersättningssystem skulle behöva anpassas.

Regeringen har inom ramen för sin strategi för hälsa i arbetslivet under de senaste åren föreslagit en rad olika åtgärder för att komma till rätta med framför allt de långa sjukskrivningarna. Eftersom det fortsatt pågår ett omfattande utredningsarbete har regeringen inte för avsikt att för närvarande införa en steglös ersättning inom sjukpenningförsäkringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.