Fler timmar i idrott och hälsa

Skriftlig fråga 2017/18:746 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-07
Överlämnad
2018-02-08
Anmäld
2018-02-09
Sista svarsdatum
2018-02-14
Svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Den 16 maj 2017 presenterade regeringen glädjande nog att undervisningstiden i skolämnet idrott och hälsa skulle utökas med 100 timmar i grundskolan från och med läsåret 2019/20. Detta innebar att regeringen rättade sig efter de tillkännagivanden som riksdagen hade beslutat om.
Samtidigt fick Skolverket i uppdrag att analysera i vilken årskurs en utökning av undervisningstiden skulle antas ge störst effekt på elevernas hälsa. För att underlätta skolledarnas planering är det viktigt att veta när de kan förvänta sig ett besked om stadieindelningen av de extra undervisningstimmarna.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

När kommer ministern att tillkännage hur utökningen av undervisningstid i skolämnet idrott och hälsa kommer att fördelas på olika årskurser? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:746 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2018/00501/S

U2018/00525/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:745 och fråga 2017/18:746 av Betty Malmberg (M) Samling för daglig rörelse och fler timmar i idrott och hälsa

Betty Malmberg har frågat socialminister Annika Strandhäll när en tidsplan för projektet Samling för daglig rörelse kommer att presenteras och när barn och unga kommer att kunna delta i aktiviteter som är sprungna ur projektet. Frågan har överlämnats till mig för besvarande. Betty Malmberg har även frågat mig när jag avser att tillkännage hur utökningen av undervisningstid i skolämnet idrott och hälsa kommer att fördelas på olika årskurser.

Här följer ett samlat svar på dessa frågor.

Fysisk aktivitet är bra för välbefinnandet, för folkhälsan och för skolresultaten. Barn och unga rör på sig alldeles för lite och är stillasittande en alldeles för stor del av dagen. För att möta den utmaningen har regeringen som tidigare aviserat planerat att utöka undervisningstiden i idrott och hälsa i grundskolan med 100 timmar. Dessa timmar ska omfördelas från elevens val. Regeringens målsättning är att de planerade förändringarna ska gälla från och med hösten 2019. Hur fördelningen av de 100 timmarna som ska tillföras ämnet idrott och hälsa i grundskolan ska ske bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Fördelningen kommer att tillkännages i god tid före hösten 2019.

Vad gäller Betty Malmbergs fråga om Samling för daglig rörelse så består det av flera olika initiativ. Utöver den utökade undervisningstiden i idrott och hälsa som nämndes tidigare genomför även Riksidrottsförbundet inom ramen för den nya rörelsesatsningen en kraftsamling för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse inom ramen för skoldagen. Satsningen görs i anslutning till skoldagen och leds på regional nivå av distriktsidrottsförbunden i samverkan med kommuner och andra huvudmän.

Inom Samling för daglig rörelse möts också ett antal viktiga aktörer för att skapa en kontinuerlig dialog kring kompetensutveckling och andra viktiga frågor som har betydelse för ökad fysisk aktivitet för barn och unga. För närvarande planeras nästkommande möte och berörda aktörer kommer att bjudas in inom kort.

Regeringen har även gjort det möjligt för huvudmän att få statsbidrag för att anordna s.k. lovsimskola för elever i årskurs 6–9 i grundskolan. Syftet är att säkerställa att alla elever ges förutsättningar att uppnå simkunnighet och kunskapskraven i idrott och hälsa.

Regeringen har också gett Statens skolverk i uppdrag att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och främjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. Inom uppdraget har Skolverket inrättat ett bidrag för hälsofrämjande skolutveckling som huvudmän kan söka, där bland annat arbete med fysisk aktivitet och pulshöjande inslag i undervisningen har beviljats medel.

Regeringen har också gett elva universitet och högskolor ett särskilt uppdrag att anordna fler sommarkurser där lärosätena bl.a. ska prioritera kurser för att öka antalet lärare med behörighet i idrott och hälsa.

Därutöver har Centrum för idrottsforskning haft i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av idrottsrörelsens barn- och ungdomsverksamhet samt grundskolans arbete med daglig fysisk aktivitet och undervisning i ämnet idrott och hälsa.

Det här är några av de aktiviteter som i dag genomförs för ökad daglig rörelse för barn och unga.

Stockholm den 14 februari 2018

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.