fistula

Skriftlig fråga 2004/05:1246 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-16
Anmäld
2005-03-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-03-31
Svar anmält
2005-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga 2004/05:1246

av Carina Hägg (s) till statsrådet Carin Jämtin om fistula

Fistula kan uppstå efter en bristning av slemhinnor i ändtarmen och slidan i samband med en förlossning om läkningen inte sker på ett tillfredsställande sätt. Fistula orsakas av fattigdom, låg ålder, brist på sjukvård, genom traditioner och patriarkala strukturer, men även till följd av skador vid sexuella övergrepp. FN:s befolkningsfond UNFPA bedriver en kampanj mot fistula som får stöd genom Sveriges bistånd. Sverige ger även bilateralt stöd och via ideella organisationer och församlingar. På så sätt har vi bidragit till att bygga upp medicinsk kapacitet, påvisat behovet av vård samt synliggjort fistulas koppling till unga flickors och kvinnors dåliga levnadsförhållanden. Men detta har förblivit en sidofråga, ofta isolerad från övriga samhällsfrågor. Den behöver tydligt lyftas in i samråd inom EU och FN-organ samt i bilaterala samtal.

Jag vill fråga biståndsministern vad hon är beredd att göra för att fistula ska få en tydligare plats i Sveriges biståndssamarbete.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1246 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2004/05:1246 om fistula

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat mig vad jag är beredd att göra för att fistula ska få en tydligare plats i Sveriges biståndssamarbete.

Jag är glad att Carina Hägg uppmärksammar de olika insatser regeringen och Sida gör avseende fistula.

Uppkomsten av fistula är ett mycket tydligt symtom på en otillfredsställande mödra- och förlossningsvård, och har en nära koppling till mödradödlighet. Fistula kan också uppstå när skador i underlivet efter våldtäkt och andra former av våld och sexuella övergrepp inte läker ordentligt.

Fistula kan förebyggas. Men för de kvinnor som drabbats är problemet mycket stort och dessa kvinnor behöver hjälp. Arbete mot fistula och andra förlossningskomplikationer är ett konkret sätt att förbättra fattiga kvinnors möjligheter till ett bättre liv och bidrar till att stärka kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, fattigdomsbekämpning och uppnåendet av millennieutvecklingsmålen @ särskilt målen att minska mödra- och spädbarnsdödlighet.

Sverige arbetar på många sätt för att lyfta fram och förbättra mödrahälsa genom vårt internationella arbete inom EU och FN, inte minst WHO. Vi arbetar även genom Världsbanken och andra internationella organisationer, samt stöder svenska och internationella enskilda organisationer på området.

Sverige förstärker även arbetet med genomförande och uppföljning av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Skydd för kvinnor och flickor samt omhändertagande och vård inklusive psykosocialt stöd för de som fallit offer för sexuellt våld prioriteras. Regeringen har för 2005 ökat särskilda bidrag för dessa ändamål till såväl internationella organisationer som Unifem och International Alert och Women's International League for Peace and Freedom, som till nationella organisationer som Kvinna till Kvinna.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är prioriterade frågor för det svenska biståndet under 2004 och 2005. Regeringen har ökat Sveriges årliga bidrag till Unfpa med 150 miljoner kronor sedan 2003 och ger Unfpa i år 355 miljoner kronor. Samtidigt har vi lyft frågan om ökad prioritering av fistula i Unfpa inom ramen för vårt arbete i UNDP/Unfpas styrelse. I december 2004 beslutade vi även att bidra till Unfpas fistulakampanj med ytterligare 8 miljoner kronor.

Om frågorna kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter behandlas på ett otillfredsställande sätt i samarbetsländernas egna strategier för att bekämpa fattigdomen ska detta tas upp i dialogen med myndigheter och det civila samhället i det berörda landet. Denna dialog kan bidra till att landet förstärker sina egna åtgärder inom detta område eller att särskilda biståndsinsatser utformas.

Regeringen har bett Sida att inkomma med ett bidrag till ny svensk policy för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, senast den 30 april i år. Jag är övertygad om att fistula kommer vara ett av de områden som tas upp och att Sida kommer ge förslag på hur vi i biståndet kan stärka arbetet mot uppkomst av fistula och andra komplikationer inom mödra- och förlossningsvården.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.