Fiskvandringsvägar

Skriftlig fråga 2006/07:793 av Johansson, Wiwi-Anne (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-02
Anmäld
2007-03-02
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga

2006/07:793 Fiskvandringsvägar

av Wiwi-Anne Johansson (v)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Rinnande vatten med omkringliggande områden utgör en av de mest artrika och värdefulla naturtyperna i landet. I miljökvalitetsmålet Ett rikt växt- och djurliv slås fast att djur ska kunna sprida sig utan hinder, att missgynnade arter ska ha tillräckligt med livsmiljöer samt att bristmiljöer ska restaureras. För att uppnå målet är behovet av ytterligare åtgärder i rinnande vatten stort. Tyvärr så är dock de flesta vattendrag i vårt land reglerade för kraftproduktion och företagen gör stora vinster. Detta har flera negativa konsekvenser. Regleringarna hindrar fiskarna att vandra mellan källflödena, havet och reproduktionsplatser, och på grund av detta minskar tillgången på fisk. Även om vattendom finns och vandringsväg anges är de inte alltid väl fungerande. Många reglerade vattendrag saknar dessutom vattendom.

Det är nu nödvändigt att snabbt gå vidare så att nödvändiga regeländringar görs så att laxens möjligheter att reproducera sig naturligt verkligen förbättras. En lösning skulle därför kunna vara att ålägga regleringsföretagen att bygga laxtrappor och fungerande vandringsvägar vid alla dammar och kraftverk så att fisken kan vandra fritt. De skulle också ansvara för att vidta biotopåtgärder för att lindra skadorna av regleringarna. Den 20 april 2006 ställde sig en majoritet bakom Vänsterpartiets motionskrav om att ställa krav på kraftbolagen att bygga laxtrappor eller andra fungerande vandringsvägar för att förbättra laxens möjligheter att fritt reproducera sig. Bostadsutskottet ansåg att frågan måste snabbutredas och att regeringen ska återkomma med nödvändiga lagförslag.

Jag vill därför fråga miljöminister Andreas Carlgren:

Vad avser ministern att göra för att kraftbolagen ska åläggas att bygga laxtrappor eller andra fiskvandringsvägar?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:793 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:793 Fiskvandringsvägar

Miljöminister Andreas Carlgren

Wiwi-Anne Johansson har frågat mig vad jag avser att göra för att kraftbolagen ska åläggas att bygga laxtrappor eller andra fiskvandringsvägar.

Utbyggnaden av vattenkraftstillgångarna har gett oss elektricitet från en förnybar energikälla utan utsläpp av växthusgaser men har samtidigt medfört en rad negativa miljökonsekvenser. Bland dessa märks att barriärer för fiskvandring har bildats i utbyggda vattendrag samtidigt som lek- och uppväxtområden många gånger försvunnit.

Den som vill bedriva en vattenverksamhet som kan skada fisket är enligt dagens regler bland annat skyldig att utan ersättning vidta och för framtiden underhålla behövliga anordningar för fiskens framkomst eller fiskets bestånd. Miljödomstolarna, och deras föregångare vattendomstolarna, har också i stor utsträckning satt som villkor för kraftbolagens utbyggnadstillstånd att kompensatoriska åtgärder ska vidtas, till exempel i form av att anlägga så kallade laxtrappor eller att sätta ut fisk. Trots detta kan dammar ännu i dag i de allra flesta utbyggda vattendrag vara ett hinder för att växter och djur ska kunna sprida sig.

Det har ifrågasatts om nuvarande lagstiftning ger tillräckliga möjligheter att ålägga kraftföretag att skapa vandringsvägar för fisk och annat biologiskt liv. Regeringen har för avsikt att tillsätta en utredning som ges i uppdrag att se över centrala delar av miljöbalken, bland annat avseende prövningsorganisationen. Även de regler i miljöbalken som vid prövningen av vattenverksamheter medger att hänsyn kan tas till växters och djurs vandringsmöjligheter kan komma att omfattas av denna översyn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.