Finsk tv i hela Sverige

Skriftlig fråga 2010/11:336 av Bucht, Sven-Erik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-28
Anmäld
2011-02-28
Besvarad
2011-03-09
Svar anmält
2011-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 februari

Fråga

2010/11:336 Finsk tv i hela Sverige

av Sven-Erik Bucht (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Frågan om möjlighet att se finsk tv i Sverige har diskuterats under en mycket lång tid. Sedan övergången från analoga till digitala sändningar är det boende i Mälardalen som kan se TV Finland genom marknätet. Men norra Sverige, till exempel Kirunaområdet, samt Göteborg och Borås med flera orter i västra Sverige med många finsktalande invånare, saknar denna möjlighet.

Att kunna se finsk tv är en viktig del i minoritetspolitiken. På så sätt kan finsktalande i Sverige behålla och utveckla sitt modersmål och ta del av kulturutbudet i Finland. Betydelsen av detta har konstaterats sedan en lång tid tillbaka, eftersom en överenskommelse om spridning av tv-kanaler från respektive land tecknades av Sverige och Finland i mitten av 80-talet.

Kulturministern uppgav i ett frågesvar för fyra år sedan att hon var ”mycket glad över att det har varit möjligt att utvidga utbytet och att det därför kommer att vara betydligt flera i Sverige som får möjlighet att ta del av en finsk kanal i fritt tillgängliga marknätssändningar”. Då handlade det om lösningen för Mälardalen.

För att fler ska kunna ta del av finsk tv i Sverige krävs det större anslag till tv-utbytet mellan länderna. Det handlar bland annat om sändningskostnader och ersättning till upphovsrättsorganisationer.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att finsktalande ska kunna se finsk tv i hela Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:336 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 9 mars

Svar på fråga

2010/11:336 Finsk tv i hela Sverige

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Sven-Erik Bucht har frågat mig vad jag avser att göra för att finsktalande ska kunna se finsk tv i hela Sverige. Frågan är ställd mot bakgrund av den överenskommelse om utbyte av tv-sändningar som finns mellan Sverige och Finland.

Det är viktigt att det finns tillgång i hela Sverige till tv-program på finska, som är ett nationellt minoritetsspråk. SVT har därför i uppgift att särskilt beakta språkliga minoriteters intressen och de nationella minoritetsspråken ska inta en särställning.

Därutöver har Sverigefinska Riksförbundet tillstånd av Myndigheten för radio och tv att sända TV Finland som frikanal i marknätet i Stockholm, Västerås och Uppsala under perioden den 1 april 2008 till den 31 mars 2014. Kostnaderna för sändningarna finansieras av ett statligt bidrag som uppgår till drygt 9,8 miljoner kronor. Statens bidrag täcker även kostnader för kabelsändningar, i första hand i spridningsområdet för marksändningarna, och kan därutöver användas för att ytterligare öka tillgängligheten till kanalen på andra sätt.

I samband med övergången till digitala sändningar 2007 kunde sändningarna av TV Finland som frikanal i marknätet utökas till nuvarande spridningsområde till oförändrad kostnad, tack vare en effektivare distributionsteknik. På andra distributionsplattformar finns möjligheten att abonnera på TV Finland som betalkanal.

Sändningsutrymmet i marknätet är begränsat. När ledigt sändningsutrymme uppstår gör Myndigheten för radio och tv en utlysning, bedömer ansökningar och beslutar om sändningstillstånd. Att ytterligare utöka sändningarna av TV Finland så att kanalen blir tillgänglig i hela det svenska marknätet skulle dock innebära avsevärt ökade kostnader jämfört med i dag. Det finns för närvarande inte något utrymme för att öka statens bidrag till detta ändamål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.