Till innehåll på sidan

Finansiering av EU:s transeuropeiska transportnät för ökad militär rörlighet inom EU

Skriftlig fråga 2018/19:134 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-04
Överlämnad
2019-02-05
Anmäld
2019-02-06
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige deltar inom ramen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik i det permanenta strukturerade samarbetet. Ett av de fyra samarbetsprojekt som Sverige är engagerat i berör militär rörlighet. Syftet med projektet är att förbättra förutsättningarna att förflytta militär personal, plattformar och utrustning över gränserna inom EU. EU bedriver även ett nära samarbete med försvarsalliansen Nato på detta område.

Enligt kommissionen finns det ett behov av att förbättra befintlig infrastruktur men även av utbyggnad av ny infrastruktur som riktar sig till både civilt och militärt bruk i syfte att förbättra den militära rörligheten. Mot bakgrund av detta har kommission presenterat en handlingsplan där det finns det förutsättningar för de 25 länder som ingår i projektet Militär rörlighet att söka stöd från EU:s transeuropeiska transportnät (TEN-T) för prioriterade infrastrukturprojekt. Kommissionen framhåller att satsningarna på infrastrukturområdet inte endast är till för militära ändamål. Det är av stor betydelse att det finns synergier mellan den civila och militära rörligheten, till exempel att förbättra godstransporter, tillgången till hamnar eller upprustning av broar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har regeringen i dialog med Försvarsmakten rapporterat in speciella infrastruktursatsningar eller transportstråk till kommissionen som skulle kunna delfinansieras genom Ten-T, och i så fall vilka projekt kan bli aktuella?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:134 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)




Svar på fråga 2018/19:134 av Pål Jonson (M)
Finansiering av EU:s transeuropeiska transportnät för ökad militär rörlighet inom EU

Pål Jonson har frågat mig om regeringen i dialog med Försvarsmakten har rapporterat in speciella infrastruktursatsningar eller transportstråk till kommissionen som skulle kunna delfinansieras genom TEN-T, och i så fall vilka projekt som kan bli aktuella.

Regeringen är delaktig i det pågående arbetet med förenklingar för den militära rörligheten inom EU. I förslaget till en revidering av förordningen för Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) har EU-kommissionen föreslagit att särskilda medel avsätts för att främja militär rörlighet. Förhandlingarna om ny CEF-förordning pågår och kommer sannolikt att avslutas i samband med att EU:s budgetram fastställs. Därefter kan riktlinjer utarbetas gällande hur dessa medel på lämpligt sätt kan fördelas.

I enlighet med EU:s handlingsplan för militär rörlighet, antagen den 28 mars 2018, är EU:s transeuropeiska transportnät (TEN-T) utgångspunkten för kommande insatser för att främja militär rörlighet inom transportinfrastrukturen.


I enlighet med handlingsplanen har Trafikverket i samråd med Försvarsmakten redovisat vilken transportinfrastruktur som i Sverige har dubbla användningsområden, för både civila och militära behov. Myndigheterna har därvid hänvisat till TEN-T nätverket i Sverige.

Först måste förhandlingarna om en ny CEF-förordning slutföras och EU:s budgetram fastställas. Därefter kan Kommissionen inleda arbetet med att ta fram riktlinjer för hur medlen ska fördelas.

Stockholm den 13 februari 2019

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.