Finansiering av barnäktenskap

Skriftlig fråga 2019/20:605 av Ann-Sofie Alm (M)

Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Vi ser hur svensk välfärd går till kriminella och till fel saker. Den irakiske försvarsministern är ett tydligt fall. Men det finns även mindre spektakulära, men kanske än mer hemska, fall där bidrag används för att föra bort barn och gifta dem med vuxna utomlands.

Länsstyrelsen i Östergötland driver den nationella stödtelefonen dit man kan ringa om man är orolig för att någon far illa relaterat till hedersproblematik. De har utifrån samtalen konstaterat att fram till och med i somras har 44 barn blivit bortförda och bortgifta mot sin vilja. Mörkertalet är naturligtvis mycket, mycket större.

Det finns ingen statistik över hur många barn som förs bort, hur många som gifts bort under tvång eller ens hur många som är i riskzonen, men vi känner till 44 fall där detta skett.

Min och Moderaternas ståndpunkt är att det behövs en uttalad nolltolerans mot hederskultur samt en kraftsamling i form av en nationell handlingsplan mot bortförande och bortgifte av barn.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att våra bidragssystem inte utnyttjas av kriminella i syfte att exempelvis finansiera barnäktenskap?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-12-09 Överlämnad: 2019-12-09 Anmäld: 2019-12-10 Svarsdatum: 2019-12-18 Sista svarsdatum: 2019-12-18
Svar på skriftlig fråga