Till innehåll på sidan

Felaktiga uppgifter i kronofogdemyndighetens register

Skriftlig fråga 2006/07:979 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-03
Anmäld
2007-04-04
Besvarad
2007-04-12
Svar anmält
2007-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 april

Fråga

2006/07:979 Felaktiga uppgifter i kronofogdemyndighetens register

av Carl B Hamilton (fp)

till finansminister Anders Borg (m)

Enligt tidningsuppgifter sitter hundratals oskyldiga svenskar fast i kronofogdens register. Vad värre är, föga förefaller ha gjorts från departementets sida trots bland annat en hemställan för inte mindre än tre år sedan från kronofogdemyndigheten själv om en lagändring (DN den 31 mars och 3 april). ”Många helt oskyldiga svenskar är registrerade hos kronofogden inte av egen förskyllan utan på grund av slarv från myndigheterna själva. … De som vänder sig till kronofogdens enhet för rättelser i Visby och begär att få bli strukna ur den så kallade utsöknings- och indrivningsbasen samt basen för betalningsföreläggande och handräckning får alla ett likalydande svar. ’Vad som skett är givetvis beklagligt, men innebär inte att de registrerade uppgifterna i databasen blir att betrakta som oriktiga’, brukar det heta.” De exempel som refereras till i DN visar att enskilda människor med nuvarande regler kan råka synnerligen illa ut.

Att departementet, trots påpekanden, ännu efter åratals kunskap om problemet inte tagit tag i frågan och löst den vittnar om en oacceptabel nonchalans inför enskilda människors rättslöshet när myndigheter gör fel och har felaktigt regelverk.

Kommer statsrådet nu snabbt att ta sig an problemet och lösa det, och när kan de drabbade medborgarna, och riksdagen, räkna med att regeländringen träder i kraft?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:979 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 12 april

Svar på fråga

2006/07:979 Felaktiga uppgifter i kronofogdemyndighetens register

Finansminister Anders Borg

Carl B Hamilton har frågat mig om jag snabbt kommer att ta mig an problemet med felaktiga uppgifter i kronofogdemyndighetens register och lösa det och när en sådan regeländring kan träda i kraft.

Jag har denna dag besvarat en liknande fråga, 2006/07:976 som också har sin grund i problematiken kring att uppgifter som varit korrekta vid registreringen i kronofogdemyndighetens utsöknings- och indrivningsdatabas endast kan tas bort om uppgifterna behandlats i strid med personuppgiftslagen. Detta innebär i det här sammanhanget att enbart felaktiga uppgifter kan rättas. Eftersom kronofogdemyndighetens databas är att se som ett diarium över de ansökningar om verkställighet och de uppdrag om indrivning som kommer in är möjligheterna att rätta uppgifter begränsade.

Som ett led i att värna den enskildes integritet stärktes 2001 sekretessen kring uppgifter om förpliktelser och beslut i mål eller ärenden. Syftet var att öka skyddet kring de uppgifter där rättelse inte kan ske men där omständigheterna är sådana att det är olyckligt att uppgiften lämnas ut. Detta innebär att kronofogdemyndigheten inte lämnar ut uppgifterna i dessa fall.

Det är naturligtvis viktigt att personer som av olika anledningar registrerats hos myndigheter har möjlighet att få felaktiga uppgifter rättade. Den registrering som har störst praktisk betydelse för den enskilde är dock enligt min mening den som sker hos ett företag som bedriver kreditupplysningsverksamhet. Enligt kreditupplysningslagen finns det redan i dag en skyldighet för dessa företag att vidta rättelse bland annat om en uppgift visar sig vara oriktig eller missvisande. Om de åtgärder som redan vidtagits till skydd för en enskilds personliga integritet inte är tillräckliga kommer jag att verka för en översyn.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.