Felaktig användning av HUS-avdrag

Skriftlig fråga 2012/13:153 av Persson, Peter (S)

Persson, Peter (S)

den 29 november

Fråga

2012/13:153 Felaktig användning av HUS-avdrag

av Peter Persson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Det är uppenbart att enskilda företag försöker expandera sin marknad genom att tänja på HUS-avdragets gränser samt genom att blanda HUS-berättigade tjänster med andra tjänster som egentligen inte ska vara skatteavdragsgilla så att avdraget kan slinka igenom. Detta underlättas också av att Skatteverket inte hinner eller kan närmare kontrollera vad avdraget gäller, till exempel om poolen som rengörs finns inomhus eller utomhus. ABC-nytt uppger att flera företag annonserar om att de kan arrangera bland annat barnkalas med hjälp av HUS-avdraget. Enligt ABC kostar det 9 000 kronor att få ett skräddarsytt barnkalas fixat. Med HUS-avdraget blir det 4 500 kronor att betala för barnfamiljen, eftersom det är företagen och inte kunden som administrerar avdraget. Företagen anger till Skatteverket att det är barnpassning. Skatteverket menar dock att det inte är tillåtet. Det ska vara passning av de egna barnen, och man kan inte bjuda in grannens barn också. Festfixartjänster har också undersökts av ABC-nytt. Matlagningen kan tänjas till att omfatta även drinkblandning. Cocktailpartyts arbetskraft kan alltså generera HUS-avdrag, och Skatteverket hinner säkert inte kontrollera om också en del av arbetsmaterialet kommer med på fakturan.

HUS-avdraget hotar att bli ett nytt allmänt skatteavdrag som gäller lite allt möjligt i stället för som tanken sades vara, ett skatteavdrag för främst barnfamiljer och äldre, som skulle kunna dra av för vardagssysslor.

Vilka lagstiftnings- och andra initiativ avser statsrådet att ta för att förtydliga regelverket och skärpa skattekontrollen gentemot företag som på felaktiga grunder får del av skattemedel via skatteavdrag?

 

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2012-11-29 Anmäld: 2012-11-29 Svar anmält: 2012-12-06 Besvarad: 2012-12-06
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-12-06)