Till innehåll på sidan

Fastighetsmäklarinspektionens möjlighet att bekämpa oseriösa mäklare

Skriftlig fråga 2014/15:568 av Robert Hannah (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-05-22
Överlämnad
2015-05-25
Anmäld
2015-05-26
Sista svarsdatum
2015-06-03
Svarsdatum
2015-06-05
Besvarad
2015-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Aftonbladet har under maj månad kommit med flera viktiga avslöjanden om rötägg som svärtar ned mäklarbranschen. Generellt sett finns det inte ett utbrett problem i fastighetsmäklarbranschen med fusk; endast ca 4 procent av Sveriges mäklare har i någon form anmälts till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Mäklarsamfundet gör ett väldigt bra jobb med att upprätthålla en god sed inom branschen.

Samtidigt pekar Aftonbladets avslöjande på att det är näst intill omöjligt för FMI att lyckas sätta dit de rötägg som finns och som med uppsåt förstör konsumenters absolut största köp i livet. Dessa rötäggs agerande riskerar att förstöra ryktet för alla flitiga mäklare som gör ett bra och viktigt jobb.

Fastighetsmäklarinspektionen har nu också tilldelats mindre resurser än vad man tidigare haft, fastän antalet bostadsköp ökar. Mycket pekar på att myndigheten inte har tillräckliga verktyg eller ekonomiska resurser för att kunna sätta dit rötäggen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Anser statsrådet att Fastighetsmäklarinspektionen har tillräckligt bra lagstiftning och ekonomiska resurser för att sätta dit de oseriösa fastighetsmäklare som svärtar ned mäklarbranschen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:568 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2015/3072

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:568 av Robert Hannah (FP) Fastighetsmäklarinspektionens möjlighet att bekämpa oseriösa mäklare

Robert Hannah har frågat mig om jag anser att Fastighetsmäklarinspektionen har tillräckligt bra lagstiftning och ekonomiska resurser för att sätta dit de oseriösa fastighetsmäklare som svärtar ner mäklarbranschen.

Köp eller försäljning av en bostad är en av de viktigaste affärerna för ett hushåll. Det behövs därför ett väl avvägt regelverk tillsammans med en effektiv tillsyn för att säkerställa ett fungerande skydd som ger en bra balans mellan olika intressen.

Det har under senare tid framkommit uppgifter om bland annat fusk

vid budgivningar. Jag tar detta på stort allvar och har kallat Mäklar-samfundet, Fastighetsmäklarförbundet och Fastighetsmäklar-inspektionen till ett möte för att få en bättre bild av de problem som har aktualiserats.

Den nuvarande fastighetsmäklarlagen är relativt ny och trädde i kraft den 1 juli 2011. Jag kan konstatera att utgångspunkten i lagen är att fastighetsmäklaren ska utöva sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Lagen förtydligar mäklares skyldigheter gentemot säljare, köpare och uppdragsgivare. Mäklaren ska ta till vara både säljarens och köparens intressen.

Vissa av ändringarna i den nya fastighetsmäklarlagen tog sikte på att motverka den typ av problem som nu har aktualiserats.

Det har införts ett dokumentationskrav som innebär att en mäklare är skyldig att upprätta en förteckning som gör det möjligt att i efterhand kontrollera att de anbud som mäklaren har framfört motsvaras av riktiga bud och att samtliga bud har förts fram till säljararen.

Fastighetsmäklarinspektionen har befogenheter att granska akter, bokföring, och övriga handlingar som hör till verksamheten samt kräva att mäklaren lämnar de uppgifter som behövs för att myndigheten på ett effektivare sätt ska kunna utöva sin tillsyn. De påföljder som Fastighetsmäklarinspektionen kan besluta utökades genom den nya lagen med en möjlighet att lämna en erinran. Ett sådant beslut ska meddelas när överträdelsen inte är sådan att påföljd kan underlåtas, men varning skulle framstå som en för sträng påföljd.

Utöver nämnda skärpningar i lagen höjdes Fastighetsmäklar-inspektionens anslag för 2012 och framåt genom en permanent ökning med ca 2,5 miljoner kronor. Det stämmer att en minskning av anslaget har skett men denna gällde endast engångsvis för 2015.

Jag följer noga utvecklingen och kommer att ha en diskussion med branschen och tillsynsmyndigheten. Jag kommer att återkomma i frågan för det fall särskilda åtgärder bedöms nödvändiga.  

Stockholm den 5 juni 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.