Fartyg som skyddsobjekt

Skriftlig fråga 2017/18:1591 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-07-30
Överlämnad
2018-07-30
Anmäld
2018-08-09
Svarsdatum
2018-08-13
Sista svarsdatum
2018-08-13
Besvarad
2018-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ägs gemensamt av de svenska kärnkraftsföretagen och har till uppgift att ta hand om använt kärnbränsle och övrigt radioaktivt avfall som uppstår vid driften av Sveriges kärnkraftverk. Idag driver och äger bolaget två kärntekniska anläggningar. Dels Clab utanför Oskarshamn som är ett mellanlager för använt kärnbränsle, och dels SFR i Forsmark som är ett slutförvar för låg- och medelaktivt avfall. Båda dessa anläggningar, liksom samtliga svenska kärnkraftverk, är klassade som skyddsobjekt enligt Skyddslagen. Även områdena i anslutning till dessa anläggningar inklusive de hamnar som finns vid anläggningarna ingår i skyddsobjekten. Fartyget m/s Sigrid som transporterar använt kärnbränslet och radioaktivt avfall från kärnkraftverken till Clab och SFR är det dock inte. Det är problematiskt utifrån ett säkerhetsperspektiv.

Att m/s Sigrid inte är klassat om ett skyddsobjekt innebär en svaghet i arbetet med att skapa och upprätthålla en säker kedja för hantering av kärnbränsle och radioaktivt avfall. Denna brist har också påtalats av utomstående granskare så som det Internationella atomenergiorganet (IAEA) som efterlyser ett stärkt fysiskt skydd. SKB har dock ansökt om att få m/s Sigrid klassat som skyddsobjekt. En ansökan som Länsstyrelsen i Kalmar län avslog i fjol. SKB överklagade beslutet men Förvaltningsrätten i Växjö avslog i juni överklagandet. Länsstyrelsen liksom Förvaltningsrätten menar nämligen att dagens lagstiftning inte ger utrymme att klassa ett civilt fartyg som skyddsobjekt. Av detta drar jag slutsatsen att dagens lagstiftning behöver ses över så att även vissa civila skepp, så som m/s Sigrid, kan klassas som skyddsobjekt. Det skulle skapa bättre förutsättningar för en säker hantering av kärnämne hela vägen från kärnkraftverk till slutförvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist om han är villig att ta initiativ till en lagändring i syfte att göra det möjligt att klassa fartyg avsedda för transport av särskilt farlig och skyddsvärdig last, så som kärnämne och kärnavfall, som skyddsobjekt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1591 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)



Fö2018/00974/RS

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1591 av Johan Hultberg (M) Fartyg som skyddsobjekt

Johan Hultberg (M) har frågat mig om jag är villig att ta initiativ till en lagändring i syfte att göra det möjligt att klassa fartyg avsedda för transport av särskilt farlig och skyddsvärdig last, såsom kärnämne och kärnavfall, som skyddsobjekt.

Vissa byggnader m.m. som används för samhällsviktig verksamhet kan med stöd av skyddslagen (2010:305) ges ett förstärkt skydd mot bl.a. sabotage och terroristbrott. Ett beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet. Skyddslagen innehåller också bestämmelser om straff för den som t.ex. bryter mot tillträdesförbudet. Den 1 juli 2018 infördes en del ändringar i skyddslagen som bl.a. innebar att straffet för intrång på skyddsobjekt skärptes (prop. 2017/18:102, bet. 2017/18:FöU17, rskr. 2017/18:280).

Regeringen beslutade den 23 mars 2017 att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppgift att se över vilka författningsändringar som kan behöva göras för att bättre kunna värna totalförsvarets intressen på olika områden inom samhället (Fö 2017:02, Förbättrat skydd för totalförsvarsverksamhet). I uppdraget ingick att bedöma om det finns behov av utökade möjligheter att besluta om skyddsobjekt till skydd för civil och militär verksamhet. Kommittén redovisade denna del av sitt uppdrag i delbetänkandet Några frågor i skyddslagstiftningen (SOU 2018:26) i mars 2018. I delbetänkandet behandlar kommittén bl.a. frågan om skydd för transporter av särskilt farliga ämnen, såsom kärnämne och kärnavfall. Kommittén föreslår inte att den här typen av transporter ska kunna utgöra skyddsobjekt.

Delbetänkandet har remitterats och svar ska ha kommit in till Försvarsdepartementet senast den 5 september 2018. Ärendet kommer därefter att beredas inom Regeringskansliet. Jag har inte för avsikt att föregripa den processen.

Stockholm den 13 augusti 2018

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.