Fängslade kvinno- och människorättsaktivister i Egypten

Skriftlig fråga 2013/14:656 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Den så kallade arabiska våren innebar bland annat att Egyptens diktator Mubarak störtades genom en folklig resning. Det var demokratiskt sinnade krafter som störtade Mubarak. Utvecklingen därefter kom dock inte att gå i demokratisk riktning. Allmänna val genomfördes efter Mubaraks fall, men den nyvalde presidenten Mursi genomdrev en lagstiftning som var odemokratisk.

Den nya lagstiftningen innebar allvarliga inskränkningar i yttrande- och demonstrationsrätten. Mursi störtades dock av den egyptiska militären som nu använder sig av Mursis odemokratiska lagar för att kväsa krav på demokratiska reformer och krav på reformer när det gäller kvinnors rättigheter. Ett exempel på detta är domarna mot nio oppositionella aktivister.

Advokaten och människorättsjuristen Mahienour El-Massry och ytterligare åtta egyptiska människorättsaktivister dömdes till hårda fängelsestraff och böter i en domstol i Alexandria för att de genomfört demonstrationer för demokratiska rättigheter i allmänhet och kvinnors rättigheter i synnerhet.

Domarna är en grov kränkning av kvinnors rättigheter och en skam för Egypten. Samtliga dömdes för brott mot den nya protestlagen, The Protest and Public Assembly Law, som började gälla 2013. I samband med rättegången kring bloggaren Khaled Said – som blev torterad och dödad – anklagas aktivisterna för att ha deltagit i en olaga demonstration och angrepp mot säkerhetsstyrkor.

Sverige och EU måste höja rösten mot dessa brott mot mänskliga rättigheter mot den egyptiska statsledningen som inte drar sig för att använda sina motståndares odemokratiska lagar för att förfölja en demokratisk opposition.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesministern att göra för Sveriges del som enskild stat och som EU-medlem för att påverka den egyptiska statsledningen i demokratisk riktning?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-06-03 Överlämnad: 2014-06-03 Besvarad: 2014-06-11 Sista svarsdatum: 2014-06-11
Svar på skriftlig fråga