Fängslade Greenpeaceaktivister i Ryssland

Skriftlig fråga 2013/14:93 av Linde, Hans (V)

Linde, Hans (V)

den 4 november

Fråga

2013/14:93 Fängslade Greenpeaceaktivister i Ryssland

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 19 september 2013 bordades Greenpeaceskeppet Arctic Sunrise av beväpnade styrkor från den ryska kustbevakningen. Fartyget och dess besättning befann sig i Barents hav för att genomföra en fredlig protest mot den ryska statliga energijätten Gazproms oljeborrning i Arktis. Ombord fanns 28 aktivister från Greenpeace och två frilansjournalister. Samtliga är nu häktade i Murmansk och anklagas för huliganism efter att man släppt de ursprungliga anklagelserna om sjöröveri. En av de gripna är den svenske medborgaren Dima Litvinov från Stockholm, som är kampanjledare för Greenpeace Arktiskampanj.

Runt om i världen har människor protesterat mot fängslandena. Hittills har över 1,7 miljoner människor världen över skrivit brev till ryska ambassader, och såväl Nobels fredspristagare som Amnesty International och Human Rights Watch kräver aktivisternas frigivning. Just nu genomför också Greenpeace en 30 dagar lång protest utanför den ryska ambassaden med krav på att Dima Litvinov och de övriga aktivisterna ska friges. Den nederländska regeringen har vänt sig till FN:s internationella domstol för havsrätt med en begäran om att Ryssland ska frige samtliga aktivister. Ryssland är inte en välfungerande rättsstat, och risken är överhängande att aktivisterna inte kommer att få en rättssäker process. Bara det faktum att fredliga miljöaktivister åtalas för huliganism visar på det orimliga i det ryska rättsväsendets agerande.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att Dima Litvinov och de övriga Greenpeaceaktivisterna som åtalats i Ryssland ska frisläppas?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2013-11-04 Anmäld: 2013-11-04 Besvarad: 2013-11-14 Svar anmält: 2013-11-15
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-11-14)