Fängslade fackföreningsmedlemmar i Iran

Skriftlig fråga 2021/22:1821 av Amineh Kakabaveh (-)

Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Fackföreningsmedlemmar arresteras upprepade gånger i den islamiska republiken Iran. 
Iranska arbetare har utövat sin grundläggande rätt till mötesfrihet för att stå upp för sina grundläggande rättigheter och krav. I stället för att gå i dialog med strejkande och demonstrerande fackföreningsmedlemmar svarar myndigheterna och Irans regering med förtryck och förföljelse av fackliga aktivister.
Några fackföreningsmedlemmar som uppmanade till protester greps och har suttit i isolering utan åtal sedan början av maj. Man befarar att de kommer att ställas inför rätta och dömas till långa strafftider, och detta bara för att de hävdade rätten till förenings- och mötesfrihet.  
Med anledning av ovan vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Kommer utrikesministern att av de iranska myndigheterna och regeringen kräva omedelbar frigivning av fackföreningsmedlemmarna Reza Shahabi och Hassan Saidi från bussförarförbundet och lärarfackföreningsmedlemmarna Jaffar Ebrahimi och Mohammad Habibi samt respekt för grundläggande mänskliga rättigheter för arbetare i Iran? 
Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-07-26 Överlämnad: 2022-07-26 Besvarad: 2022-08-10 Sista svarsdatum: 2022-08-10 Anmäld: 2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga