fängslad svensk i Eritrea

Skriftlig fråga 2003/04:1501 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-06
Besvarad
2004-08-18
Besvarad
2004-08-20
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 augusti

Fråga 2003/04:1501

av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om fängslad svensk i Eritrea

Torsdagen den 9 juli släpptes kubasvensken Mehdi Muhammed Ghezali från Guantánamobasen. Ghezalis fall uppmärksammades av svenska medier och hamnade relativt snabbt på utrikesministernivå. Även statsminister Göran Persson tog upp frågan i samtal med USA:s president George W. Bush. Men det finns även andra utlandsfängslade svenska medborgare vars öde borde uppmärksammas mer.

I Eritrea sitter svensken Dawit Isaak i fängelse utan rättegång för att han kritiserat bristen på demokrati i landet. Dawit Isaak greps den 23 september 2001 efter en arresteringsvåg som startat den 18 september 2001. Denna våg av arresteringar satte stopp för den fria oberoende pressen i landet. Han ingick i redaktionen och var delägare för den oberoende nyhetstidningen Setit. I Eritrea kränks mänskliga rättigheter brutalt. Regimen sätter systematiskt oliktänkande i fängelse och vägrar ge folket fria val och demokrati.

Vilka nya insatser avser utrikesminister Laila Freivalds att göra för att den fängslade svenske medborgaren Dawit Isaak ska släppas ur eritreanskt fängelse?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1501 besvarad av

den 17 augusti

Svar på fråga 2003/04:1501 om fängslad svensk i Eritrea

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka nya insatser jag avser att göra för att den svenske medborgaren Dawit Isaak ska släppas ur eritreanskt fängelse.

Jag har i ett antal tidigare frågor, den 1 april och den 7 april samt den 11 juni relativt ingående redovisat vad Sverige i kontakter med Eritrea har gjort för att påverka situationen för Dawit Isaak. Jag har även redovisat vad som görs på EU-nivå.

Jag kommer därför här att sammanfatta huvuddragen i vad Sverige gjort tidigare och därefter redovisa vad som inträffat under sommaren.

Först vill jag upprepa min ståndpunkt att det är fullständigt oacceptabelt att Dawit Isaak har hållits fängslad i över två år utan rättegång och utan att vi har kunnat få besöka honom. Eritreas regering har under senare år gått mot en alltmer sluten och repressiv politik. Åtgärder som uppenbart bryter mot de mänskliga rättigheterna har motiverats med det hot landet anser sig utsatt för från bland annat Etiopiens sida. Det är emellertid oacceptabelt att rättssäkerheten åsidosätts och att personer som Dawit Isaak hålls fängslade för att de på fredlig väg utövat sina politiska rättigheter.

I höstas hade jag ett samtal med den eritreanske utrikesministern. Jag framförde med kraft att vi anser Isaaks situation vara oacceptabel, samt upprepade våra krav att få mer information om hans tillstånd och möjlighet att omedelbart få träffa honom, men utrikesministern gjorde inga utfästelser. Företrädare för UD har också vid ett antal tillfällen tagit upp frågan om demokratisering och mänskliga rättigheter, inklusive fallet Dawit Isaak, med eritreanska företrädare både i Asmara och Stockholm. Men som jag tidigare konstaterat är det svårare för Sverige att få gehör för sina krav när en svensk medborgare också är medborgare i det land där han sitter fängslad.

Under sommaren har vi fortsatt att driva de svenska kraven och verka för ett frisläppande av Isaak, bland annat vid kabinettssekreterare Hans Dahlgrens möte med Eritreas ambassadör i slutet av juni och genom ambassadör Folke Löfgrens besök i Asmara i juli, samt fortlöpande i kontakter med Eritreas ambassad.

Frågan togs också upp den 16 augusti då statsrådet Carin Jämtin träffade en eritreansk minister. Statsrådet Jämtin betonade särskilt vikten av att vi, inte minst av humanitära skäl, får träffa Isaak. Emellertid gjordes inga nya utfästelser från eritreansk sida.

Vi kommer i olika forum att fortsätta ansträngningarna för att Dawit Isaak ska släppas fri.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.