Familjeklassning av narkotika

Skriftlig fråga 2012/13:668 av Lundh Sammeli, Fredrik (S)

Lundh Sammeli, Fredrik (S)

den 24 juli

Fråga

2012/13:668 Familjeklassning av narkotika

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Nya psykoaktiva preparat ser dagens ljus, antalet näthandlare som säljer ännu icke klassade droger ökar och närapå alla nya preparat är syntetiska. Så ser en skrämmande verklighet ut. 

Den nya narkotikalagstiftningen från våren 2011, med bland annat snabbare klassning samt möjlighet för polis och tull att omhänderta och förstöra ännu icke klassade droger, var ett viktigt steg i en effektivare kamp mot narkotikan. Men lagstiftningen ligger ändå steget efter, och en långsiktig lösning saknas i kampen mot nätdrogerna.

När ett preparat klassats som narkotika ersätts detta snabbt på marknaden av ett nytt preparat som kommit till genom smärre förändringar i den kemiska sammansättningen av det tidigare preparatet. På så vis förs en ojämn kamp mot handeln och användningen av narkotikan. De som får betala är inte minst alla unga som dör av lättillgängliga och relativt billiga nätdroger.

Lagstiftningen måste fortsätta att skärpas för att bättre möta den snabba utvecklingen. Menar vi allvar med att genom lagstiftning ta upp kampen mot den växande handeln med nätdroger behöver vi i Sverige gå samma väg som flera EU-länder samt USA och Kanada gjort och börja med generisk kontroll. En familjeklassning för kemiskt liknande ämnen krävs för att snabbare få bort dem från marknaden.

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det anförda i frågan?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2013-07-24 Besvarad: 2013-08-07 Anmäld: 2013-08-15 Svar anmält: 2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-08-07)