fågelarter som hotas av genmanipulerade grödor

Skriftlig fråga 1997/98:934 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-13
Anmäld
1998-07-20
Besvarad
1998-07-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:934 av Eva Goës (mp) till jordbruksministern om fågelarter som hotas av genmanipulerade grödor

den 13 juli

English Nature har slagit larm om vilka effekter genmanipulerade växter kan ha på insekter och fåglar som lever på jordbruksmark. Sånglärkan och kornsparven nämns som hotade djurarter. English Nature, brittiska regeringens rådgivande organ i frågor som rör vild natur, har uttalat sig och kräver att kommersiell odling av genmanipulerade växter skall förbjudas under en treårsperiod. Man bör under den tiden forska för att närmare studera riskerna med att genförändringar pollineras över till andra växtarter.

Det är precis det som Miljöpartiet varnat för och vi verkar tyvärr få rätt. Vi skriver i en motion om gentekniken och maten följande: "Det finns också en risk att generna sprider sig till den ekologiskt odlade grödan. Det kan ge konsekvenser som inte kan överblickas idag, men är naturligtvis ett hot. Likriktning av det utsäde som används i jordbruket har pågått sedan 50-60-talet. Det hot patentdirektivet utgör mot den biologiska mångfalden i odlingslandskapet är också indirekt. Det består i att likriktningen av sorter och typen av sorter kräver en fortsatt bekämpningsmedelsanvändning. Bekämpningsmedlen bekämpar inte enbart det ogräs och de skadedjur som de skall, utan också de insekter som inte är skadliga och som lever på ogräset samt de fåglar och andra smådjur som lever på insekten."

Min fråga till ministern är:

Avser ministern införa ett moratorium för genmanipulerade växter i Sverige för att forska mera och utreda konsekvenserna av genmanipulerade växters inverkan på bl.a. fåglar som lever på jordbruksmark?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:934 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:934 om fågelarter som hotas av genmanipulerade grödor
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

den 28 juli

Eva Goës har frågat mig om jag tänker införa ett moratorium för genmanipulerade växter i Sverige för att forska mera och utreda konsekvenserna av genmanipulerade växters inverkan på bl.a. fåglar som lever på jordbruksmark.

Varje gentekniskt modifierad gröda, som skall odlas i Sverige eller i ett annat EU-land, måste först godkännas enligt EU:s direktiv 90/220/EEG om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön, varvid bedömningen görs av ansvariga myndigheter i unionens medlemsstater. I bedömningen ingår att analysera tänkbara risker med hänsyn till den biologiska mångfalden, dvs. effekter på t.ex. fåglar och insekter. En av de risker som myndigheterna har att bedöma är just risken för att de införda generna sprider sig till vilda släktingar eller till ej modifierade grödor av samma slag.

Jag är övertygad om att det går att förena modern teknik, även genteknik, med en strävan efter god miljö och biologisk mångfald och anser att den nuvarande kontrollen av genteknikens risker är betryggande. Jag avser därför inte att införa ett moratorium för genmodifierade växter i Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.