Socialdepartementet
|
Socialförsäkringsministern
|
|
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:634 av Mikael Eskilandersson (SD) Extra pappamånad vid assisterad befruktning av ensamstående
Mikael Eskilandersson har frågat mig om hur jag anser att göra med pappamånaderna för de barn som staten väljer att skapa genom assisterad befruktning av ensamstående kvinnor.
Föräldrapenningens olika ersättningsdagar är delade lika mellan föräldrar med gemensam vårdnad, med möjlighet att överlåta dagar mellan föräldrarna med undantag för 60 ersättningsdagar på sjukpenningnivå vardera. Dessa två reserverade månader per förälder har gett resultat när det gäller fördelningen av föräldraledighet och föräldrapenning mellan föräldrar med gemensam vårdnad. Regeringen har därför föreslagit att de reserverade dagarna utökas till 90 dagar per förälder i syfte att öka jämställdheten avseende det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
Regeringen anser att ett jämställt föräldraskap är en viktig utgångspunkt för familjepolitiken. Familjer kan dock se ut på olika sätt och många barn växer i dag upp i andra familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen. Föräldraledighet och föräldrapenning ger möjlighet för föräldrar att vårda barnet när det är litet och underlättar att kombinera föräldraliv och familjeliv. Barnets behov av omvårdnad är i centrum. Barnets bästa ska beaktas vid beslut som rör barn och barn ska även behandlas lika, oavsett vilken typ av familj de lever i. En ensamstående kvinna som genomgår assisterad befruktning blir barnets enda rättsliga förälder. Hon får därmed rätt till samtliga dagar med föräldrapenning, vilket ger barnet möjlighet att vårdas under lika lång tid som medges för barn vars föräldrar har gemensam vårdnad. Någon inskränkning av rätten till föräldrapenning med anledning av förslaget om assisterad befruktning till ensamstående är inte aktuell. Det kan även noteras att det med nuvarande regelverk finns möjlighet för föräldrar som ensamma har den rättsliga vårdnaden att avstå föräldrapenning till någon annan försäkrad som kan likställas med förälder enligt socialförsäkringsbalken. Det kan innebära att en förälder som har ensam vårdnad kan avstå föräldrapenning till exempelvis någon som föräldern har gift sig med eller som föräldern har varit gift med tidigare.
Stockholm den 17 juni 2015
Annika Strandhäll