Till innehåll på sidan

Extra pappamånad vid assisterad befruktning av ensamstående

Skriftlig fråga 2014/15:634 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-05
Överlämnad
2015-06-05
Anmäld
2015-06-08
Svarsdatum
2015-06-17
Sista svarsdatum
2015-06-17
Besvarad
2015-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen har klargjort att man har för avsikt att införa en extra pappamånad för att på så sätt styra familjernas vardag och tvinga pappor att vara hemma längre tid än tidigare. En anledning till att regeringen vill att pappor ska vara hemma mer med sina barn skulle kunna vara att man anser att pappan är en viktig person i ett barns liv. Nu skulle man kunna tro att regeringen anser att barnet har behov av båda sina föräldrar och att umgås med både en mamma och en pappa är något som gynnar barnets utveckling.

Så verkar dock inte vara fallet när man det gäller assisterad befruktning, där pappan verkar ses som helt överflödig för barnet. Pappans roll blir plötsligt helt ointressant för barnet, förutom bidraget av gener via donerad sperma. Regeringen skickar på det här området minst sagt dubbla signaler. Om behovet av att kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden igen ska vara styrande för föräldraförsäkringen, så måste det i rimlighetens namn betyda att ett barn som tillkommit genom assisterad befruktning får färre dagar med sin förälder, då pappans dagar enligt regeringen inte bör överföras på kvinnan av jämställdhetsskäl. I annat fall blir resultatet att en kvinna som fått barn genom assisterad befruktning och efter det flyttat ihop med en partner får möjligheten att själv använda alla föräldradagarna, vilket knappast kan vara avsikten med att införa en extra pappamånad.

 

Jag vill därför fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hur hon avser att göra med pappamånaderna för de barn som staten väljer att skapa genom assisterad befruktning av ensamstående kvinnor.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:634 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2015/4236/FST

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:634 av Mikael Eskilandersson (SD) Extra pappamånad vid assisterad befruktning av ensamstående

Mikael Eskilandersson har frågat mig om hur jag anser att göra med pappamånaderna för de barn som staten väljer att skapa genom assisterad befruktning av ensamstående kvinnor.

Föräldrapenningens olika ersättningsdagar är delade lika mellan föräldrar med gemensam vårdnad, med möjlighet att överlåta dagar mellan föräldrarna med undantag för 60 ersättningsdagar på sjukpenningnivå vardera. Dessa två reserverade månader per förälder har gett resultat när det gäller fördelningen av föräldraledighet och föräldrapenning mellan föräldrar med gemensam vårdnad. Regeringen har därför föreslagit att de reserverade dagarna utökas till 90 dagar per förälder i syfte att öka jämställdheten avseende det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Regeringen anser att ett jämställt föräldraskap är en viktig utgångspunkt för familjepolitiken. Familjer kan dock se ut på olika sätt och många barn växer i dag upp i andra familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen. Föräldraledighet och föräldrapenning ger möjlighet för föräldrar att vårda barnet när det är litet och underlättar att kombinera föräldraliv och familjeliv. Barnets behov av omvårdnad är i centrum. Barnets bästa ska beaktas vid beslut som rör barn och barn ska även behandlas lika, oavsett vilken typ av familj de lever i. En ensamstående kvinna som genomgår assisterad befruktning blir barnets enda rättsliga förälder. Hon får därmed rätt till samtliga dagar med föräldrapenning, vilket ger barnet möjlighet att vårdas under lika lång tid som medges för barn vars föräldrar har gemensam vårdnad. Någon inskränkning av rätten till föräldrapenning med anledning av förslaget om assisterad befruktning till ensamstående är inte aktuell. Det kan även noteras att det med nuvarande regelverk finns möjlighet för föräldrar som ensamma har den rättsliga vårdnaden att avstå föräldrapenning till någon annan försäkrad som kan likställas med förälder enligt socialförsäkringsbalken. Det kan innebära att en förälder som har ensam vårdnad kan avstå föräldrapenning till exempelvis någon som föräldern har gift sig med eller som föräldern har varit gift med tidigare.

Stockholm den 17 juni 2015

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.