exportstöd

Skriftlig fråga 2001/02:578 av Ekendahl, Maud (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-23
Anmäld
2002-01-29
Besvarad
2002-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2001/02:578

av Maud Ekendahl (m) till försvarsminister Björn von Sydow om exportstöd

Avvecklingen av F 10:s verksamhet kommer att ske enligt planerna under senare delen av innevarande år. Avtalet mellan Fortifikationsverket och Försvarsmakten upphör att gälla från den 1 januari 2003.

F 10 har lång internationell erfarenhet med mer än tio års samarbete med Österrike, Finland och Danmark. F 10 har utbildat ca 40 piloter, ca 50 flygtekniker, ett 10-tal radarjaktledare samt räddningsledare, ammunitionsröjare i anslutning till Sveriges och Österrikes gemensamma J 35 Drakenengagemang. Mot denna bakgrund känns det naturligt att Ängelholm i framtiden ska få bedriva JAS exportstöd.

Var JAS exportstöd ska förläggas är inte klart, men det är självklart att det är angeläget att beslut fattas inom mycket snar tid. Det förefaller även angeläget att Sverige tillhandahåller en organisation som kan hantera flera beställningar från olika länder samtidigt och på ett tillfredsställande sätt.

Vad avser försvarsministern vidta för åtgärder för att på ett tillfredsställande sätt säkra exportstödet för JAS?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:578 besvarad av

den 30 januari

Svar på fråga 2001/02:578 om exportstöd

Försvarsminister Björn von Sydow

Maud Ekendahl har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att på ett tillfredsställande sätt säkra exportstödet avseende JAS 39 Gripen.

Saab bedriver en omfattande verksamhet för att exportera Gripensystemet. I normalfallet ligger också ett ansvar för industrin att tillhandahålla det utbildningsstöd avseende piloter och tekniker som behövs. Industrin vänder sig i sin tur till Försvarsmakten som genomför utbildningen.

För att en flygplats ska kunna användas för exportstödsutbildning behöver ett antal allmänna krav vara uppfyllda. Flygplatsen ska redan i sig ha sådana bas- och räddningsresurser att militär flygtrafik tillåts. Det måste finnas flygtrafikledning och vädertjänst på platsen. Vidare krävs verksamhetstillstånd för den tekniska och flygoperativa tjänsten. Slutligen behövs Gripenspecifik utrustning för att kunna bedriva utbildningen, bl.a. simulator, Gripenanpassade hangarer och motorprovhus. Dessa grundkrav innebär att sedan F 10 och F 16 har lagts ned, så kan F 4, F 7, F 17 och F 21 samt Saabfältet i Linköping användas för exportstödsutbildning. Saabfältet är dock inte infrastrukturmässigt dimensionerat för någon mer omfattande exportstödsutbildning på Gripen.

I sitt betänkande i maj 2001 med anledning av regeringens proposition om samverkan mellan civil och militär flygutbildning behandlade försvarsutskottet även exportstödsfrågor. Utskottet anförde att ett eventuellt exportstöd bör bygga på resurserna vid F 7 i Såtenäs och vid Försvarsmaktens Halmstadsskolor som bas, vid behov kompletterat med resurser vid andra flottiljer. Fram t.o.m. 2004 kan, fortsatte utskottet, ett eventuellt exportstöd komma att påverka genomförandet av den egna omskolningen till JAS 39 Gripen. Enligt utskottet får ställning tas till konsekvenserna av detta när situationen uppstår. Utskottet utgick i betänkandet vidare från dels att regeringen återkommer till riksdagen, om de här angivna förutsättningarna för exportstöd kommer att förändras, dels att riksdagen informeras om hur exportstödet utvecklas (prop. 2000/01:35, bet. 2000/01:FöU2, rskr. 2000/01:213).

Enligt min mening bör Försvarsmakten kunna lämna utbildningsstöd vid export av JAS 39 Gripen. Det mest optimala är, som försvarsutskottet redovisat, att exportstöd lämnas i samverkan mellan F 7 @ främst avseende inledande flygutbildning @ och Halmstadsskolorna. För att ett exportstöd ska kunna lämnas måste det därför finns kapacitet för sådant stöd tillgänglig vid F 7 och Halmstadsskolorna. Om nödvändig kapacitet vid dessa enheter inte räcker till måste ett exportstöd genomföras även med andra resurser.

Riksdagen beslutade i mars 2000 att F 10 i Ängelholm ska läggas ned den 31 december 2002. Det ovan nämnda riksdagsbeslutet om flygutbildningen innebar att nedläggningen av F 10 ska ligga fast. Det är därför inte aktuellt med exportstödsutbildning på F 10 efter den 31 december 2002.

Regeringen beslutade den 20 december 2001 att den militära flygutbildningen ska lokaliseras till detachementet på Malmen i Linköping. Genom att flygutbildningen lokaliseras dit kan kapaciteten vid F 4, F 7, F 17 och F 21 utnyttjas för exportstödsutbildning, om det skulle behövas.

Ett underlag om omfattningen av och formen för det framtida utbildningsstödet vid export av JAS 39 Gripen utarbetas för närvarande inom Regeringskansliets koordinations- och referensgrupp för export av JAS 39 Gripen. I den gruppen ingår representanter för Utrikesdepartementet, Försvarsdepartementet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Totalförsvarets forskningsinstitut och Saab/Gripen International. Gruppen arbetar alltså med att ta fram underlag för ytterligare exportstödjande åtgärder. Innan detta arbete är slutfört är det för tidigt för mig att närmare beskriva de ytterligare åtgärder som kan komma att vidtas för att säkra exportstödet avseende JAS 39 Gripen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.