Export av socialt utsatta människor

Skriftlig fråga 2018/19:702 av Mikael Dahlqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-29
Överlämnad
2019-05-31
Anmäld
2019-06-03
Svarsdatum
2019-06-12
Sista svarsdatum
2019-06-12
Besvarad
2019-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vid flera tillfällen och i olika kommuner har det framkommit ett mönster där socialt utsatta exporteras från större till mindre kommuner. Flera medier i Värmland, och även Sveriges Radio i Örebro har rapporterat om fall där ett flertal hemlösa personer från Stockholmsområdet uppger att de av olika socialförvaltningar tvingats att flytta och skriva på hyreskontrakt i exempelvis Hagfors om de vill få fortsatt stöd från socialtjänsten. Detta har gjort att flera värmländska kommuner riktat stark kritik mot flera socialförvaltningar i Stockholms stad. Detta är en hantering som strider mot socialtjänstlagens portalparagraf, där det står att socialtjänstens verksamhet ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Till detta har de lägenheter och kontrakt som erbjudits varit bristfälliga.

Ytterligare exempel finns i Filipstad, där inflyttade socialt utsatta inte bara kommer från Stockholmskommuner. Framför allt handlar det om personer som är i slutet av etableringen på två år. Det handlar vid en uppskattning i höstas om 29 inflyttade personer i etableringen på nio månader. Mönstret är att man flyttar från större städer i slutet av etableringen till mindre kommuner som redan har det tufft gällande arbetslöshet och integration. Det är en svårhanterlig situation, framför allt då människor efter etableringen ofta saknar egen försörjning. I dag ligger försörjningsstödet i Filipstad redan på mer än 1,50 skattekronor för 2019 och det fortsätter att stiga trots flera försök med satsningar på åtgärder för att komma i arbete.

Bostadsbristen i våra större städer är påtaglig och jag förstår situationen som många socialförvaltningar sitter i. Men utvecklingen där socialt utsatta tvingas flytta till mindre kommuner är ohållbar.

Med anledning av ovanstående är min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att få bukt med problemet med exporten av socialt utsatta till mindre kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:702 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

02628/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:702 av Mikael Dahlqvist (S)
Export av socialt utsatta människor

Mikael Dahlqvist har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att få bukt med problemet med exporten av socialt utsatta till mindre kommuner.

Precis som Mikael Dahlqvist skriver ska socialtjänstens verksamhet bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Att tvinga någon att flytta är inte i linje med socialtjänstlagens intentioner. Det är inte heller godtagbart att enstaka kommuner, om så är fallet, vältrar över ansvaret på andra kommuner.

Regeringen är emellertid förhindrad att ha synpunkter på hur en kommun bör agera i ett enskilt fall eller ge anvisningar åt en kommun om hur lagar och andra författningar bör tolkas. Jag kan därför endast uttala mig på en generell nivå om innehållet i den befintliga regleringen.

Ansvarsfördelningen mellan kommuner för stöd och hjälp regleras i 2 a kap. socialtjänstlagen (2001:453). Syftet är att undvika tvister och stärka den enskildes rättssäkerhet. Enligt huvudregeln har bosättningskommunen ansvar för stöd och hjälp. Om den enskilde har för avsikt att flytta till en annan kommun ska denna kommun anses vara bosättningskommun. Reglerna i socialtjänstlagen innebär vidare att var och en i första hand är skyldig att försörja sig själv och sin familj inom ramen för sin förmåga. I detta ingår också ansvar för att ordna bostad på egen hand.

Kommunerna har enligt lag ett ansvar för bostadsförsörjningen och ska med riktlinjer planera för bostadsförsörjningen i kommunen. De senaste åren har det skett en kraftig ökning av antalet kommuner som har aktuella riktlinjer för bostadsförsörjningen vilket är positivt. Socialtjänstens ansvar och uppdrag i bostadsfrågor kan dock upplevas som otydligt. Utredningen Framtidens socialtjänst (S2017:03) har i uppdrag att bland annat analysera detta. Uppdraget ska redovisas i juni 2020.

Stockholm den 12 juni 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.