Export av krigsmateriel

Skriftlig fråga 2019/20:568 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Frågan om Sveriges export av krigsmateriel har aktualiserats till följd av den saudiskledda koalitionens krigföring i Jemen och Turkiets invasion av nordöstra Syrien. Sverige har exporterat krigsmateriel till både Turkiet och flera av länderna som ingår i den saudiskledda koalitionen.

När regeringens företrädare uttalar sig i medierna är det lätt att få uppfattningen att den saknar makt att stoppa exporten. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är ansvarigt statsråd, och hans svar på frågan om Sverige kan införa ett stopp av export av krigsmateriel till Saudiarabien, vilket Tyskland gjort, i SvD Näringsliv den 22 oktober 2018 är ett tydligt exempel:

Vårt system är inte detsamma som i Tyskland. ISP (Inspektionen för strategiska produkter, reds anm) prövar löpande vapenaffärerna mot lagstiftningen, och i vissa affärer stäms även av med Exportkontrollrådet. Det är ytterst sällan dessa frågor hamnar på regeringens bord, säger justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S), som menar att det inte är upp till regeringen att frysa pågående affärer.

Både förarbetena och lagstiftningen är dock tydliga. Regeringen har det övergripande ansvaret för exporten av krigsmateriel, och den kan stoppa export. Lagen (1992:1300) om krigsmateriel 1 a § tredje stycket säger ”Regeringen får meddela ytterligare föreskrifter om överlämnande av ärenden till regeringen. Lag (2011:849).”

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att regeringen har möjligheten att stoppa export av krigsmateriel till ett visst land?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:568 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet M Johansson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:567 och fråga 2019/20:568 av Håkan Svenneling (V) Export av krigsmateriel till den saudiskledda koalitionen och Export av krigsmateriel

Håkan Svenneling har frågat mig om ISP till regeringen överlämnat något ärende för prövning avseende export av krigsmateriel till något av de icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten. Håkan Svenneling har också frågat mig om jag anser att regeringen har möjligheten att stoppa export av krigsmateriel till ett visst land.

Sedan 2013 har inga tillstånd för ny export av krigsmateriel från Sverige till Saudiarabien utfärdats, respektive 2017 vad gäller Förenade Arabemiraten. I januariavtalet uttalas en viktig principiell inställning om att inte godkänna vapenexportaffärer med icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringens politik på detta område är i enlighet med det principiella ställningstagandet i januariavtalet. Regeringen prövar ärenden utifrån gällande lagstiftning.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) redovisar antalet ärenden som den överlämnar till regeringen för beslut. Av ISP:s årsredovisning framgår hur många ärenden som, i förekommande fall, överlämnats under ett givet år.

Enskilda tillståndsärenden innehåller information som till stora delar omfattas av utrikes- eller försvarssekretess eller som omfattas av sekretess som rör enskildas affärsförbindelser. Även om regeringens ambition är att vara så öppen som möjligt kan jag därför inte lämna någon information som går utöver uppgifterna som har offentliggjorts om antal överlämnade ärenden.

Det är ISP som avgör vilka ärenden som överlämnas till regeringen i enlighet med lagen (1992:1300) om krigsmateriel. Lagen medger även möjlighet för regeringen att meddela ytterligare föreskrifter om överlämnande av ärenden till regeringen. Lagens förarbeten talar här om krislägen eller andra tillspetsade situationer. Möjligheten har aldrig utnyttjats sedan ISP inrättades 1996.

Den gällande ordningen är en beslutsfattande myndighet, som kan konsultera ett parlamentariskt sammansatt råd och som kan överlämna ärenden till regeringen. Det svenska exportkontrollsystemet har lagts fast i bred politisk enighet.

Regeringen har det yttersta ansvaret för den svenska exportkontrollen och systemets uppbyggnad och rollfördelning. Det är ett omfattande regelverk. Det fortsätter att tjäna oss väl med de skärpningar och moderniseringar som 2018 följde av den parlamentariska s.k. KEX-överenskommelsen. Ett brett parlamentariskt stöd gör att regelverket får såväl legitimitet som långsiktighet.

Stockholm den 17 december 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.