Explosioner i Kista och Husby

Skriftlig fråga 2019/20:782 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I natt var det många av mina grannar i Järva som hölls vakna på grund av två explosioner. En skedde i Kista och en i Husby. Explosionen i Husby var bara några stenkast från den förskoleenhet där jag tidigare jobbade. Tack och lov verkar ingen ha omkommit i de båda attentaten.

I området bor det många barn, och jag tänker på hur de kommer att prata i dag när de går till sin förskola eller skola och ser all förödelse på marken. Det går bara att säga att den eller de som utför ett sånt här dåd gör en vidrig handling och sätter både skräck och sorg i ett helt område. Folket i Järva är sedan länge hårt prövat i och med de skjutningar som pågått under flera års tid.

På SvD Debatt tar två experter upp frågan och skriver: Det stora antal händelser som nu inträffar med olika typer av sprängningar visar tydligt att samhället måste vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra att sprängämnen kommer i orätta händer." De skriver också: När kriminella grupper använder sprängämnen som vapen kan vi på sikt få den situation som råder i krigsområden. Jag håller med om deras resonemang. Detta måste absolut undvikas. Kriminella måste få det jobbigare i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad görs åt det kriminella våldet på kort och lång sikt, framför allt med tanke på de sprängningar som sker?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-01-21 Överlämnad: 2020-01-22 Anmäld: 2020-01-23 Svarsdatum: 2020-01-29 Sista svarsdatum: 2020-01-29
Svar på skriftlig fråga