Exit Skåne

Skriftlig fråga 2001/02:381 av Lantz, Kenneth (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-07
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga 2001/02:381

av Kenneth Lantz (kd) till statsrådet Mona Sahlin om Exit Skåne

Framväxten av nazistiska och rasistiska tendenser och grupperingar är ett hot mot demokratin och vår gemensamma värdegrund. Hotbilder finns i hela landet, inte minst i Skåne som har haft flera aktiva nynazistiska grupper som utfört trakasserier och våldsbrott under åren. Skåne har varit centrum för framställning av nazistiskt propagandamaterial med förgreningar i Danmark och Tyskland.

Exit Skåne, med bas i Helsingborg, har genom sin omvittnade kompetens efterfrågats runt om i Skåne. Skolor, enskilda lärare och föräldrar har bett Exit om hjälp mot barns och elevers nynazistiska engagemang i syfte att stimulera till avhopp och stöd efter avhopp.

Vid senaste resursfördelningen utelämnades Exit Skåne i Helsingborg och blev utan tilldelning. Det innebär att verksamheten hotas av nedläggning vilket får allvarliga konsekvenser för kampen mot främlingsfientlighet i hela Skåne.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vad avser statsrådet att göra för att se till att Exit Skåne även i fortsättningen ska kunna bedriva sitt betydelsefulla arbete?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:381 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2001/02:381 om Exit Skåne

Statsrådet Mona Sahlin

Kenneth Lantz har frågat mig vad jag avser att göra för att se till att Exit Skåne även i fortsättningen ska kunna bedriva sitt betydelsefulla arbete.

Jag har den 5 december besvarat två andra riksdagsfrågor rörande Exit. I det svaret framhöll jag bl.a. följande.

En av Näringsdepartementet tillsatt arbetsgrupp har nyligen lagt fram ett förslag om stöd till verksamhet för att bistå personer som vill lämna rasistiska och andra liknande grupperingar (avhoppare). I sin rapport skriver arbetsgruppen att Exit Skåne har ansökt om finansiering hos kommuner, Region Skåne, länsstyrelsen och arbetsgruppen Arm i arm @ 4:e initiativet. I rapporten gör arbetsgruppen mot denna bakgrund bedömningen att det finns goda förutsättningar att Exit Skåne kan komma igång med verksamhet med planerad inriktning under 2002.

Jag vill understryka, att regeringen ännu inte tagit ställning till det förslag som arbetsgruppen lagt fram. Regeringen kommer dock att delvis ta ställning till förslaget i samband med att den avgör ansökningar om ekonomiskt stöd för sådan verksamhet under 2002.

Regeringen kommer senare att ta ställning till arbetsgruppens förslag vad avser stöd under 2003.

Slutligen vill jag bara framhålla att det är viktigt att stöd till verksamhet för avhoppare lämnas både från centralt och regionalt håll.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.