Exemplet Danmark

Skriftlig fråga 2020/21:587 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Covid-19-pandemin har tagit förnyad fart och smittspridningen ökar snabbt. Trycket på hälso- och sjukvården accelererar och nu ökar dödstalen igen. I detta allvarliga läge är det viktigt att svenska folket förstår och kan följa regeringens samlade nationella strategi så att smittspridningen kan hejdas. Det är därmed centralt att regeringen säkerställer vilken nationell samlad strategi man arbetar efter och vilket ansvar regeringen egentligen anser sig behöva ta. Detta är tyvärr ännu oklart.

Regeringen ägnar nu värdefull tid åt att lägga ett stort fokus på att skylla egna tillkortakommanden under covid-19-pandemin, speciellt avseende vintern och våren 2020, på andra aktörer avseende hanteringen av testning, smittspårning och isolering av sjuka. Det är såväl fel i sak som helt fel fokus. Moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen lyfte tidigt upp frågan om behoven av omfattande testning och smittspårning såväl under partiledarsamtalen som offentligt. Moderaterna ställde fullt berättigade krav på omfattande testning. Det var krav som till en början avvisades och bemöttes med bristande förståelse för deras avgörande betydelse. Regeringens egna nationella samordnare konstaterade att ”man valde bort testning och smittspårning som strategi”. Krav på omfattande testning upprepades gång på gång under våren. Det är ett faktum att mer omfattande testning kom igång först i början av sommaren. Nu säger 17 av 21 smittskyddsläkare i regionerna att regeringen bör öka testningskapaciteten för covid-19.

Jämför Sverige med till exempel Danmark, som hela tiden varit inriktat på omfattande testning. Vecka 44 genomförde Danmark över 450 000 covid-19-tester i jämförelse med Sverige som under samma tidsperiod klarade av ungefär 190 000 genomförda tester. Sverige har ungefär dubbelt så stor befolkning som Danmark, ändå klarar vårt grannland av att genomföra mer än dubbelt så många covid-19-tester per vecka. Vad beror detta på? 

Regeringen har alltid det övergripande politiska ansvaret för hanteringen av en pandemi. Smittspridningen känner inga geografiska gränser. Laboratoriekapaciteten är en avgörande faktor för varför testkapaciteten slår i taket, och den är ett statligt ansvar. Det framgår av överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att se till att Sverige får jämförbar kapacitet med Danmark avseende testning och smittspårning av covid-19-sjuka?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:587 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:587 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Exemplet Danmark

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka ytterligare konkreta åtgärder jag avser att vidta för att se till att Sverige får jämförbar kapacitet med Danmark avseende testning och smittspårning av covid-19-sjuka.

För att minska smittspridningen i samhället och för att skydda personer med risk för allvarligt insjuknande i covid-19 är det av största vikt att råd, rekommendationer och förbud efterföljs. På så sätt kan bland annat konsekvenserna för samhället och belastningen på hälso- och sjukvården i landet minskas.

Testning är ett viktigt verktyg i kampen mot covid-19 och för att bromsa smittspridningen. Sverige har byggt upp en omfattande testverksamhet, och vecka 47 testades över 260 000 individer för aktiv infektion.

Danmark och Sverige har tidigt valt olika modeller för huruvida testning ska utgå ifrån en medicinsk bedömning. Detta har föranlett olika inriktningar på vilka som bör testas för pågående infektion. Danmark har också andra geografiska förutsättningar än Sverige och den danska staten har en annan roll i sjukvården och laboratoriediagnostiken än den svenska staten. Sedan augusti har Sverige ökat sin testning kraftigt, och mer än övriga nordiska länder och snittet i EU.

Under året har regeringen beslutat om flera regeringsuppdrag till Folkhälsomyndigheten med koppling till covid-19-pandemin och myndigheten genomför ett intensivt arbete för att begränsa smittspridningen. För att stödja regionerna fick Folkhälsomyndigheten den 4 juni i uppdrag av regeringen att säkerställa flöden för storskalig testning. Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tecknade den 11 juni en överenskommelse som innebar att staten tog kostnaderna för testningen och att regionerna åtar sig att utföra testningen och smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Regeringen och SKR har den 19 november kommit överens om att förlänga sin överenskommelse om testning och smittspårning. Den förlängda överenskommelsen gäller för hela 2021 och innebär att staten tar kostnaderna och att regionerna åtar sig att utföra testningen och smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Regeringen har nyligen avsatt ytterligare 3 miljarder kronor under 2020 i en extra ändringsbudget för att möta behovet av en storskalig testning för covid-19. Med det här tillskottet har regeringen sammantaget tillfört 9,8 miljarder kronor under 2020 för testning och smittspårning.

Det pågår ett intensivt arbete, på nationell och regional nivå, med ändamålsenlig storskalig testning för covid-19, smittspårning och andra insatser för att begränsa smittspridningen. Regeringen för dialog med berörda aktörer och är beredd att vidta fler åtgärder när så behövs.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.