Till innehåll på sidan

EU:s minskning av växthusgasutsläpp med 30 procent

Skriftlig fråga 2009/10:270 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Besvarad
2009-12-09
Svar anmält
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:270 EU:s minskning av växthusgasutsläpp med 30 procent

av Per Bolund (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

EU har åtagit sig att minska sina utsläpp av växthusgaser med 20 procent, eller 30 procent om andra länder gör motsvarande åtaganden.

I samband med klimatmötet i Köpenhamn är det upp till bevis för EU. Av olika skäl – både det som behövs för att klara tvågradersmålet, förhandlingsdynamiken och åtaganden som nu görs av olika länder – aktualiseras frågan om att öka EU:s åtagande till 30 procent.

Ett skräckscenario som diskuteras är att EU ska göra en skenökning. Om till exempel tre procentenheter utgörs av så kallade sänkor (LULUCF) och sex procentenheter utgörs av utsläppsrätter som man fått från utlandet genom så kallade flexibla mekanismer (JI/CDM) skulle enbart en procentenhet av ökningen avse faktiska utsläppsminskningar inom EU.

Ett sådant resultat skulle vara förödande för EU:s trovärdighet som en pådrivande eller ens pålitlig förhandlingspart i de förhandlingar som av allt att döma kommer att fortsätta efter Köpenhamnsmötet. Om världen ska klara tvågradersmålet är det ofrånkomligt att det blir avsevärda minskningar av växthusgasutsläppen i EU.

Som ordförandeland och ett land som många i Europa och utanför förväntar sig ska spela en ledande eller rentav pådrivande roll i EU:s miljöarbete är Sveriges insatser viktiga.

Mot den bakgrunden vill jag fråga vad miljöministern avser att göra för att en ökning av EU:s åtagande helt kommer att avse utsläppsminskningar inom EU och utan användning av sänkor.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:270 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:270 EU:s minskning av växthusgasutsläpp med 30 procent

Miljöminister Andreas Carlgren

Per Bolund har frågat mig vad jag avser att göra för att en ökning av EU:s åtagande helt kommer att avse utsläppsminskningar inom EU och utan användning av sänkor.

EU har i rådslutsatser bestämt att vi 27 medlemsstater, förutsatt att andra industriländer gör jämförbara åtaganden, kommer att skärpa vårt nuvarande åtagande till en minskning med 30 procent räknat från 1990 års nivåer. Redan vårt nuvarande åtagande på 20 procent ger ett betydande utrymme för att genomföra kostnadseffektiva utsläppsminskningar utanför EU-ländernas geografiska gränser. Detta utrymme är inget kryphål. Insatser i alla länder är nödvändiga eftersom klimatfrågan är global. Att bara göra insatser i EU skulle vara otillräckligt. I de pågående förhandlingarna råder enighet om att de utvecklade industriländerna ska finansiera utsläppsminskande åtgärder i utvecklingsländerna. I den ställda frågan ligger synbarligen att sådana insatser, som för klimatet är alldeles avgörande och enligt EU:s uppfattning bör vara rättvisa och kostnadseffektiva, inte ska bokföras på EU:s konto. Från klimatsynpunkt saknar detta betydelse. Det viktiga är att tillräckliga åtgärder genomförs som håller tvågradersmålet inom räckhåll och att EU tar ansvar.

När det gäller uppskalning till 30 procent har EU fattat beslut om att Europeiska kommissionen ska lägga fram förslag till parlamentet och rådet om hur paketet ska förstärkas för att nå den lägre utsläppsnivån. Förslaget ska i lämplig omfattning lämna utrymme för användning av certifierade utsläppsminskningskrediter från länder som ratificerat det internationella avtalet. Kommissionen ska också i förslaget ange hur sänkor ska ingå i åtagandet på ett sätt som bland annat säkerställer den miljömässiga integriteten.

Svaret på Per Bolunds fråga är att jag varken kommer att arbeta för att ökningen av EU:s åtagande helt kommer att begränsas till utsläppsminskningar inom EU eller för att utesluta sänkor. Det är ju centralt att få till stånd åtgärder utanför EU från klimatsynpunkt. Dessutom är det förstås viktigt att få uppslutning bland medlemsstaterna kring en uppskalning när villkoren för en sådan ökning av ambition och ansvarstagande är uppfyllda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.