EU:s kompensation för valutaförändringar

Skriftlig fråga 1997/98:972 av Brunander, Lennart (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-08-03
Anmäld
1998-08-10
Besvarad
1998-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:972 av Lennart Brunander (c) till jordbruksministern om EU:s kompensation för valutaförändringar

den 3 augusti

Efter Sveriges medlemskap i EU har en betydande del av bondens inkomst kommit från kompensationsersättningar, miljöersättning och investeringsbidrag, vars storlek är bestämd i ecu. Sverige liksom andra länder i EU har därigenom påverkats av valutaförändringar. Hittills med 15 separata valutor har det ansetts nödvändigt med ett system som jämnar ut förändringar i valutornas värdering. Detta har inneburit att när den svenska kronan genom den förda ekonomiska politiken stärkts har svenska bönder fått kompensation för denna valutaförändring. I den nya situationen med en gemensam valuta för flertalet medlemsländer anser EU-kommissionen att det inte längre behövs någon utjämning. Såvitt jag kan förstå finns samma behov även i framtiden för de länder som står utanför EMU. Sverige har valt att inte vara med i EMU men de ersättningar som utgår från EU till svenskt jordbruk kommer att ske i euro. En stärkt svensk krona minskar den svenske bondens inkomster. Bonden riskerar att drabbas dubbelt dels går priset på produkten ned, dels minskar EU-ersättningars storlek. Jag anser att det är den svenska regeringens skyldighet att här värna det svenska jordbrukets intressen gentemot EU.

Mot denna bakgrund anhåller jag att få ställa följande fråga till jordbruksministern:

Hur kommer jordbruksministern och regeringen att agera för att ge svenskt jordbruk rättvisa villkor i vår position utanför EMU?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:972 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:972 om EU:s kompensation för valutaförändringar
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Lennart Brunander har frågat mig om hur jag och regeringen kommer att agera för att ge svenskt jordbruk rättvisa villkor i vår position utanför EMU.

Kommissionen har nu lagt fram förslag för att förbereda en övergång till en gemensam valuta för EMU-länderna och övergångsåtgärder till ett marknadsmässigt system för de länder som tills vidare valt att stå utanför.

Enligt regeringens mening är det angeläget att jordbrukarna vid en övergång till euro inte skall drabbas negativt och att det nya agromonetära systemet skall vara enkelt och överskådligt. Regeringen anser att den inriktning som kommissionen valt i de båda förslagen uppfyller dessa krav.

Förslagen i valutafrågan innebär ett betydligt billigare, enklare och mer överblickbart system än det som gäller i dag. Förslaget är enligt min och regeringens bedömning fördelaktigt för de svenska bönderna. Om kronan stärks gentemot euron innebär övergångsåtgärderna att bönderna kompenseras. Om kronan däremot försvagas innebär det att de bidrag som betalas ut i euro motsvarar fler svenska kronor.

Svenska bönder är alltså vinnare om förslagen förverkligas. Krav på ytterligare kompensation till svenska bönder kan därför inte motiveras vare sig inför skattebetalare eller inför andra medlemsländer.

Med kommissionens förslag behandlas jordbruket i större utsträckning än tidigare som övriga sektorer i ekonomin. Reformen av det agromonetära systemet kan därför ses som ett viktigt steg på vägen mot ett mer marknadsanpassat jordbruk inom EU. Det är regeringens uppfattning att konkurrenskraftiga och livskraftiga jordbruks- och livsmedelsföretag är en förutsättning för att säkerställa en utveckling inom sektorn som är samhällsekonomiskt hållbar på lång sikt. Förslaget till ett nytt agromonetärt system är ett steg i denna riktning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.