EU:s hamndirektiv

Skriftlig fråga 2004/05:586 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-13
Anmäld
2004-12-13
Besvarad
2004-12-22
Besvarad
2004-12-27
Svar anmält
2005-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga 2004/05:586

av Michael Hagberg (s) till statsrådet Ulrica Messing om EU:s hamndirektiv

Sjöfarten får en allt viktigare roll inom transportnäringen. Under de kommande åren genomförs omfattande investeringar i de svenska hamnarna för att möta sjöfartens expansion.

För att lyckas med ambitionen om ett bättre fungerande och mer miljövänligt transportsystem krävs en sammanhållen politik där de svenska hamnarna får en nyckelposition. Infrastrukturplanering för sjöfarten bör i större utsträckning samordnas med den långsiktiga planering som finns för vägar och järnvägar.

Den ljusa bild av möjligheter som tecknas ovan är återigen utsatt för ett allvarligt hot. För ett år sedan röstade Europaparlamentet nej till ett förslag om avreglering av hamnarna. Det skedde efter omfattande fackliga protester. Nu är frågan återigen högaktuell inte minst för hamnarbetarna i bland annat Gävle och Oxelösund. EU-kommissionen har presenterat ett nytt förslag till hamndirektiv.

Det är den gamla klassiska frågan om kapitalet mot arbetarna. Ägaren till godset som transporteras vill att billig och ofta mindre kvalificerad arbetskraft skulle ta över arbetsuppgifterna från de professionella hamnarbetarna, med risk för sämre säkerhetsförhållanden och social dumpning.

Jag är djupt oroad för såväl de svenska hamnarnas som för hamnarbetarnas framtid.

Därför vill jag veta hur statsrådet avser att agera med anledning av EU-kommissionens nya förslag till hamndirektiv.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:586 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 2004/05:586 om EU:s hamndirektiv

Statsrådet Ulrica Messing

Michael Hagberg har frågat hur jag avser att agera med anledning av kommissionens nya förslag till hamndirektiv.

Inledningsvis vill jag säga att jag delar Michael Hagbergs uppfattning att hamnarna kommer att spela en fortsatt viktig roll i det framtida transportsystemet. I den kommande transportpropositionen, som jag avser att presentera under våren 2005, kommer bland annat hamnarnas roll i transportsystemet att behandlas.

Det är helt riktigt som Michael Hagberg skriver i sin fråga att Europaparlamentet avslog ett direktivförslag om tillträde till marknaden för hamntjänster, det så kallade hamndirektivet för ungefär ett år sedan. I oktober i år lade kommissionen fram ett förslag till ett nytt hamndirektiv som till stora delar bygger på det gamla förslaget.

Detta nya direktivförslag presenterades av kommissionen vid transportrådsmötet i december. Vid detta möte framförde Sverige, tillsammans med flera andra medlemsländer, stark kritik mot förslaget för att det bland annat har lagts fram alldeles för tätt inpå det gamla direktivet utan att någon konsekvensanalys presenterats. Det är olyckligt och riskerar att skapa spänningar mellan de olika parter som verkar inom en hamn. Sverige har också invändningar mot hur egenhanteringen definieras.

Direktivförslaget kommer troligen att börja behandlas under våren 2005 och Sverige kommer vid dessa förhandlingar bland annat arbeta för att begreppet egenhantering får en sådan utformning att det förutom de i hamnen anställda stuveriarbetarna endast är fartygets egen besättning som ska kunna ombesörja lastning och lossning av fartyget och att detta då ska ske med fartygets egen utrustning.

Denna definition av begreppet egenhantering skulle göra det möjligt för en hamn att även i fortsättningen både bedriva en kostnadseffektiv hamnförvaltning och ha goda förutsättningar för en långsiktig ekonomisk planering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.