Till innehåll på sidan

EU:s export av krigsmateriel till länder som krigar i Jemen

Skriftlig fråga 2018/19:173 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-07
Överlämnad
2019-02-07
Anmäld
2019-02-08
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I punkt 70 i den överenskommelse mellan S, MP, L och C som den nuvarande regeringen vilar går det att läsa följande: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning.”

Uttrycker ”principiella inställning” skapar viss förvirring. Därför var det glädjande att höra Gustav Fridolin i SVT:s nyhetsprogram Rapport den 20 januari förtydliga att det handlar om ett stopp för all export av krigsmateriel, även nya beslut om följdleveranser.

EU-parlamentet har vid flera tillfällen antagit resolutioner som uppmanar EU:s medlemsländer och EU-kommissionen att införa ett förbud mot export av krigsmateriel till staterna som krigar i Jemen. Flera EU-länder har också infört sådana förbud. Vänsterpartiet har lyft frågan vid flera tillfällen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att verka för att EU inför ett förbud mot export av krigsmateriel till de icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:173 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:173 av Håkan Svenneling (V)
EU:s export av krigsmateriel till länder som krigar i Jemen

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser verka för att EU inför ett förbud mot export av krigsmateriel till de icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår.

I den sakpolitiska överenskommelsen mellan fyra partier från januari uttalas en viktig principiell inställning om att inte godkänna vapenexportaffärer till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår.

Inom regeringen ansvarar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för frågor om exportkontroll av krigsmateriel. Jag vill dock lyfta fram att redan 1998 kom EU:s medlemsländer överens om att fastställa gemensamma bestämmelser för kontroll av vapenexport, även om området förblir nationell kompetens. Det nuvarande EU-regelverket ställer upp ett antal utförliga kriterier som alla medlemsländer ska tillämpa i prövningen av en enskild export. Kriterierna handlar bland annat om situationen i mottagar-landet avseende respekt för de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär rätt, liksom risken för väpnad konflikt. Sverige är en stark tillskyndare av strikta och tydliga bestämmelser för vapenexport även på EU-nivå. Inom ramen för den pågående översynen av EU:s bestämmelser verkar Sverige bland annat för att mottagarlandets demokratiska status, i likhet med i det svenska regelverket, ska utgöra en faktor vid tillståndsbedömningen.  

Stockholm den 20 februari 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.