den 9 juni
Svar på fråga 2003/04:1291 om EU:s biståndspolitik
Statsrådet Carin Jämtin
Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att genomföra de delar i riksdagens beslut om politik för global utveckling som handlar om EG-biståndet, om ökad samstämmighet och bättre styrning och kvalitet i EU:s biståndspolitik samt att internationella åtaganden för en rättvis och global utveckling följs upp inom EU.
Som Birgitta Ohlsson påpekar pågår reformansträngningar avseende EG-biståndet. Dessa har pågått sedan 1999 och jag vill gärna först framhålla att Sverige, i samarbete med bland andra Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Danmark, till stor del ligger bakom att reformerna genomförts. Kommissionen har sedan dess fattat beslut om en policy för utvecklingssamarbetet (år 2000), infört landstrategier som planerings- och styrinstrument, decentraliserat beslutsfattande och personal till fältdelegationerna och tillsatt en särskild grupp för kvalitetsgranskning av program och projekt. Kommissionen presenterar nu årligen en sammanhållen rapport över verksamheten för att ge överskådlighet och transparens i EG-biståndet. Regeringen har också verkat för tillkomsten av den nya utvärderingsenheten inom kommissionen för att höja effektiviteten i biståndet. Utbetalningsnivån har ökat väsentligt. De totala effekterna av dessa reformer på biståndsverksamheten kommer att dröja ännu en tid, men många steg i rätt riktning har tagits.
Särskilda riktlinjer för harmonisering av procedurer och samordning av verksamheten i fält tas nu också fram genom en särskild expertgrupp inom EU. Sverige verkar aktivt i denna grupp liksom i OECD/DAC:s arbetsgrupp för effektivare bistånd i vilken Sverige är ordförande.
Nu står vi inför andra generationens reformer som rör de institutionella frågorna och inte minst EU:s nya långtidsbudget, det så kallade nya finansiella perspektivet. Utvecklingssamarbetet styrs under nuvarande förhållanden av ett oräkneligt antal förordningar. En mer överskådlig budgetstruktur skulle väsentligt öka effektiviteten i biståndet. Regeringen bejakar också förslaget att Europeiska utvecklingsfonden (EDF) ska införlivas i budgeten. Regeringen kommer aktivt att verka för en förenklad budget avseende externa relationer.
Med 25 medlemsstater påverkas också den nya kommissionen och dess organisation, för vilken ytterst kommissionen ansvarar. Sverige kommer att verka för att ett effektivt bistånd ska vara ledstjärna i den nya kommissionens arbete. Ett eventuellt nytt fördrag kommer också att sätta prägel på de institutionella förhållanden och EG-biståndets roll i de externa relationerna. Jag kommer att verka för att samstämmigheten i EU:s externa relationer stärks både i sakpolitiken och återspeglas i kommissionens organisation.
Lika viktigt som bistånd för u-länderna är de ekonomiska villkor den rika världen erbjuder. Hit hör inte minst EU:s handelspolitik och jordbrukspolitik. Sverige verkar för att påverka EU:s handelspolitik i en riktning som är så gynnsam för fattiga länders handelsvillkor som möjligt. Detta genomsyrar Sveriges positioner inom alla förhandlingsområden i WTO:s och EU:s regionala handelsförhandlingar.
På jordbruksområdet har Sverige verkat kraftfullt för en reformering av EU:s jordbrukspolitik. Under våren har Sverige drivit på för att EU:s interna stöd till bomullsproducenter frikopplas så att EU:s produktion ska baseras på producenternas konkurrenskraft. Produktionen skulle därmed begränsas och fattiga bomullsproducerande länder skulle inte konkurreras ut av artificiellt låga världsmarknadspriser. Sverige stöder, både politiskt och finansiellt, ett antal väst- och centralafrikanska bomullsproducerande länder i deras arbete med att driva det så kallade bomullsinitiativet i WTO. Förslaget innebär i korthet avskaffande av alla handelsstörande inhemska stöd och exportstöd inom bomullssektorn.
För att underlätta för u-länderna att öka sin kunskap om handelsregler för export till EU har Sverige aktivt medverkat till att EU-kommissionen har satt upp en "helpdesk" med viss nyckelinformation om handelsregler för exportörer till EU. Sverige har också beslutat att inrätta en kontaktfunktion på Kommerskollegium dit u-länderna kan vända sig för att få hjälp att hantera det handelspolitiska regelverk som möter vid export till Sverige och EU.
Regeringen driver den breda agendan av Monterreyåtaganden, samtidigt som vi fortsätter att särskilt övervaka åtagandet om biståndsvolym. Regeringen verkar aktivt genom EU för att medlemsstaterna ska leva upp till de mål som ställdes upp i Barcelona om 0,39 % av BNI i bistånd år 2006. Regeringen prioriterar och driver även stärkandet av samstämmighet mellan politikområden samt mellan givare, multilaterala och finansiella institutioner. Regeringen verkar också för att länkarna mellan Millenniedeklarationen, millennieutvecklingsmålen och Monterreyåtagandena säkerställs. EU-kommissionen kommer att förbereda en sammanfattande EU-rapport om millennieutvecklingsmålen som ett bidrag till 2005 års FN-uppföljning. Sverige kommer därutöver att göra en nationell rapport.
Sammantaget menar jag att regeringen fortsatt aktivt verkar för ett effektivare utvecklingssamarbete och en ökad samstämmighet inom EU samt att regeringen kraftfullt driver internationella normativa frågor på den globala utvecklingsagendan genom EU.