Till innehåll på sidan

Europeiskt initiativ mot illojal konkurrens i sjöfartsnäringen

Skriftlig fråga 2012/13:529 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-20
Anmäld
2013-05-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-05-30
Besvarad
2013-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 maj

Fråga

2012/13:529 Europeiskt initiativ mot illojal konkurrens i sjöfartsnäringen

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Regeringens underlåtenhet att införa tonnageskatt samt passivitet i sjöfartsfrågorna har fått allvarliga följder i form av utflaggning och förlorade jobb till sjöss. Tidningen Sjömannen bland annat uppmärksammat utflaggningen till Färöarna.

Färöarna fungerar i dag som brevlådeadress och ”skatteparadis” inom sjöfartsnäringen. Fartyg registreras på Färöarna samtidigt som verksamheten huvudsakligen fortfarande bedrivs från Sverige. Färöarna marknadsför nu sitt internationella fartygsregister på ett sådant sätt att det handlar om bekvämlighetsflaggning av samma slag som Panama och Liberia. De svenska företagen på Färöarna kan mycket väl på sikt komma att ersätta det svenska sjöfolket med utländskt manskap. Det kommer att innebära sämre utbildat sjöfolk, låga löner och bristande försäkringsskydd för de anställda. Det är samma utveckling som vi ser i en rad branscher på land: inom transportsektorn, i byggbranschen, i bärplockningsverksamheten etcetera.

Skatteverket brottas med frågan om rederierna har fast driftsställe i Sverige eller inte, det vill säga om de ska beskattas i Sverige eller inte. Sjöfartsbranschen anses svårgranskad. Det behöver tas initiativ inom EU kring frågan om fartygsregistrering och beskattning som en del i bekämpningen av illojal konkurrens och skattefusk.

Hur avser statsrådet att på europeisk nivå ta upp frågan om den illojala konkurrensen inom sjöfartsnäringen som Färöarna förefaller ägna sig åt?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:529 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 30 maj

Svar på fråga

2012/13:529 Europeiskt initiativ mot illojal konkurrens i sjöfartsnäringen

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Christina Oskarsson har frågat mig hur jag på europeisk nivå avser att ta upp frågan om den illojala konkurrensen inom sjöfartsnäringen som Färöarna förefaller ägna sig åt.

Inledningsvis vill jag framhålla vikten av att slå vakt om det svenska skattesystemet för att kunna finansiera de offentliga välfärdssystemen. Det är viktigt att reducera möjligheterna till skatteundandragande. Jag vet att det inom Finansdepartementet löpande pågår ett arbete med att se över reglerna för beskattning av företag. Givetvis vill jag att de företag som är verksamma inom mina ansvarsområden också ska följa de regler vi har.

Sjöfarten är till sin natur internationell och måste i första hand regleras genom internationella regler som omfattar alla fartyg och rederier. På så sätt kan rättvisa konkurrensvillkor för sjöfarten skapas. I princip samtliga regler tas fram på en global nivå inom framför allt den internationella sjöfartsorganisationen (IMO) och på europeisk nivå inom EU. Sverige är och ska även fortsättningsvis vara mycket aktivt i detta arbete på såväl global, som europeisk nivå.

Regeringen är mån om att verka för en attraktiv och kvalitetsmedveten svensk sjöfart. Vi har haft och ska fortsatt ha höga ambitioner inom säkerhet, miljö, utbildning, arbetsförhållanden och så vidare. Till exempel ratificerade Sverige förra året 2006 års sjöarbetskonvention (antagen av ILO). Den träder i kraft i augusti i år och syftar dels till att ge sjömän drägliga arbets- och levnadsförhållanden ombord på fartyg och dels till att skapa rättvisa konkurrensförhållanden.

I januari 2013 presenterade regeringen Svensk sjöfartsnäring – Handlingsplan för förbättrad konkurrenskraft. Det var första gången en svensk regering tog ett samlat grepp om sjöfarten och i handlingsplanen presenteras en mängd åtgärder inom olika områden. Genom förslagen hoppas regeringen att svensk sjöfarts konkurrenskraft kan stärkas och att antalet svenskflaggade fartyg kan öka.

Som en av åtgärderna i handlingsplanen har regeringen tillsatt en särskild utredare som ska analysera möjligheten att införa ett system med tonnageskatt i Sverige (dir. 2013:6). Uppdraget ska ses mot bakgrund av den ökade internationella konkurrensen på sjöfartsområdet och att antalet svenskflaggade fartyg minskat de senaste åren. Syftet är att öka andelen svenskflaggade fartyg i den svenska handelsflottan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.