Europaparlamentets resolution om fredade zoner i Irak

Skriftlig fråga 2014/15:312 av Sofia Damm (KD)

Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De behov som uppstått i spåren av Isil/Daeshs barbariska framfart är akuta. Hela Nineveslätten och området kring staden Qaraqosh i norra Irak, där majoriteten av landets kristna levt i närmare 2 000 år, kontrolleras av den sunnimuslimska terrororganisationen. Samhällen och byar är tömda, och kristna och andra etnoreligiösa grupper har gett sig av.

Den 12 mars 2015 röstade Europaparlamentet igenom en resolution om de angrepp och bortrövanden som den senaste tiden förövats av Isil/Daesh i Mellanöstern, framför allt mot assyrier.

I resolutionen on recent attacks and abductions by Daesh in the Middle East, notably of Assyrians, understryker parlamentet vikten av att assyrier/kaldéer/syrianer och andra etnoreligiösa minoriteter bereds en fredad zon på Nineveslätten i norra Irak.

Vidare uppmuntrar Europaparlamentet i resolutionen till samarbete med de regionala och lokala krafter som vuxit fram, såsom SMC (Syriac Military Council), som just nu skyddar assyriska byar i Khabour mot Isil/Daesh. Europaparlamentet uppmuntrar även till samverkan med andra lokala självstyrelseorgan i regionen, vilka visat ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati.

 

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga utrikesministern. Är ministern och den svenska regeringen beredda att agera inom ramarna för sina bi- och multilaterala kontakter för fredade zoner för etnoreligiösa minoriteter i Irak?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2015-03-16 Överlämnad: 2015-03-17 Anmäld: 2015-03-18 Sista svarsdatum: 2015-03-25 Svarsdatum: 2015-04-01
Svar på skriftlig fråga