EU-stopp för legoknektar

Skriftlig fråga 2013/14:733 av Anders Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-07-24
Överlämnad
2014-07-24
Besvarad
2014-08-07
Sista svarsdatum
2014-08-07
Anmäld
2014-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Svenska legoknektar är ingen ny företeelse. År 1917-18 deltog flera svenskar som frivilliga på den vita sidan i Finland och medverkade i de övergrepp som under krigshandlingarna och efter begicks mot Finlands arbetarbefolkning. Sammantaget dog omkring 37 000 personer i samband med kriget. Av dessa var det drygt 20 000 från den röda sidan som arkebuserades eller avled i de fångläger som upprättades av den vita sidan.

Under andra världskriget slogs åtskilliga nazistsympatisörer för Adolf Hitler och flera hade bakgrund som militärer.

En och annan vill säkert skilja detta från att svenskar deltog som frivilliga i både spanska inbördeskriget och i Finland 1939-40. Att vara frivillig för att försvara Spaniens demokrati och Finlands frihet kan givetvis ses som något annat men trots ”ädla” motiv är krig oftast ”smutsigt”. Både offer och förövare blir psykiskt skadade oavsett våldshandlingarnas övergripande motiv.

Media har rapporterat både om svenska högerextremister som slåss för regeringen i Ukraina och om ”Gudskrigare” som rest till Syrien. I stor utsträckning torde det röra sig om unga män som är politiskt eller religiöst indoktrinerade i sekter eller sektliknande organisering och som därför har en förvriden världsbild. Bakom de utsända som reser ”frivilligt” finns de som politiskt eller religiöst ”uppfostrat” och indoktrinerat dem.

Genom vilka åtgärder och initiativ inom EU vill utrikesministern få till stånd ett EU- och europeiskt förbud mot att delta i krig som legoknektar?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:733 besvarad av Anders Karlsson (S)

Dnr Ju/2014/4759,4760/ Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:733 EU-stopp för legoknektar och fråga 2013/14:734 Svenska legosoldater av Anders Karlsson (S)

Anders Karlsson har frågat genom vilka åtgärder och initiativ inom EU utrikesministern vill få till stånd ett EU- och europeiskt förbud mot att delta i krig som legoknektar. Anders Karlsson har även frågat vilka åtgärder statsrådet Ohlsson avser att vidta för att få stopp på de krafter som ansvarar för att skicka ut unga män till dessa krigshärdar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på båda frågorna.

Regeringen ser allvarligt på att personer från Sverige reser till konflikthärdar utomlands för att delta i olagliga våldshandlingar eller träning med koppling till terrorism.

Internationellt samarbete är avgörande för att kunna bekämpa det som Anders Karlsson tar upp och regeringen har ett starkt internationellt engagemang i dessa frågor. Jag, EU-ministern och utrikesministern deltar aktivt i diskussionerna inom bland annat EU om hur vi gemensamt ska kunna förebygga och bemöta problematiken med personer som reser till konfliktområden i syfte att delta i olagliga våldshandlingar. Regeringen anser dock att åtgärder måste avvägas noga mot kraven på rättsäkerhet och skydd för den personliga integriteten.

I regeringens skrivelse Ansvar och engagemang – en nationell strategi mot terrorism (skr. 2011/12:73) framgår att problematiken med personer som reser till konfliktområden från Sverige och andra delar av västvärlden för att delta i strid eller träning är en del av hotbilden mot Sverige och svenska intressen. I skrivelsen redovisas de åtgärder som regeringen och ansvariga myndigheter vidtar för att förebygga och förhindra dessa problem. I regeringens handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (skr. 2011/12:44) redovisas viktiga åtgärder som syftar till att förebygga alla former av våldsbejakande extremism. För att stärka det förebyggande arbetet ytterligare utsåg regeringen den 26 juni (2014) en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

I Sverige medför lagen (2010:299) om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet en långtgående kriminalisering redan på planeringsstadiet. Straffskalan sträcker sig upp till sex års fängelse.

Svensk straffrättslig lagstiftning ger också goda möjligheter att lagföra personer för bl.a. krigsförbrytelser, oavsett var brottet är begånget och av vem. Den 1 juli 2014 trädde en ny lag i kraft, lagen (2014:406) om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Lagen innebär bl.a. att straffansvaret för krigsförbrytelser förtydligas. Den 1 juli 2010 slopades dessutom preskriptionstiden för en rad allvarliga brott.

Regeringen kommer att fortsätta att noga följa utvecklingen på området.

Stockholm den 7 augusti 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.