EU-pensioner

Skriftlig fråga 1998/99:455 av Gunnarsson, Rolf (m)

Gunnarsson, Rolf (m)
Fråga 1998/99:455 av Rolf Gunnarsson (m) till finansministern om EU-pensioner

den 17 mars

 

Det är, enligt min mening, viktigt att skattebetalarnas pengar används på ett riktigt och ett effektivt sätt. Detta har varit min ledstjärna då jag startade som kommunpolitiker, senare som landstingspolitiker och nu som ledamot av Sveriges riksdag.

Politikerföraktet får, med jämna mellanrum, sina "smällar" av bl.a. olika affärer där politiker på ett vårdslöst sätt handskas med skattepengarna. Det som nu skett i EU kommer att öka detta politikerförakt.

Att sedan "sparkade" kommissionärer, enligt uppgift, skall kvittera ut 69 000 kr i månaden under tre år i avgångsvederlag kommer att öka politikerföraktet ytterligare. Att man dessutom har pension som gör att man - trots att man lämnat sina uppgifter - skall kvittera ut 100 000 kr i månaden måste fördömas. Att dessutom ingen samordning skall ske - med nya jobb och nya löner - gör saken ännu sämre.

Under förra veckan sågs mycket aktiva inlägg från regeringsmedlemmar då det gällde s.k. fallskärmar. När det gällt den privata marknaden har regeringen varit mycket aktiv då det gällt fallskärmar och avgångsvederlag.

Sverige bidrager med ett stort antal miljarder till EU:s verksamhet. Därav min fråga.

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidtaga, i förhandlingar med EU, för att exempelvis förhindra fallskärmar av den typ som nu kommit fram?

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-03-17 Anmäld: 1999-03-23 Besvarad: 1999-03-26
Svar på skriftlig fråga