EU och världsutställningen i Shanghai

Skriftlig fråga 2009/10:263 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-12-14
Besvarad
2009-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:263 EU och världsutställningen i Shanghai

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Världsutställningen i Shanghai äger rum den 1 maj–31 oktober 2010. Utställningen förväntas bli den största genom tiderna med uppemot 70 miljoner besökare. Sverige bygger en egen paviljong på Expo 2010. Det internationella teknikkonsultföretaget Sweco har fått uppdraget att utforma paviljongen. Det är nu viktigt att demokratiernas deltagande i världsutställningen inte blir en lika misslyckad insats för demokratiutvecklingen i Kina som OS i Peking. Sverige, EU och andra demokratier får inte legitimera den kinesiska diktaturen. Detta är särskilt viktigt då det tidigare demokratiargumentet, att demokrati ger tillväxt och välstånd, lite kommer på skam genom Kina just nu. Världens diktaturer ser nu i Kina ett exempel att följa och söker också kinesisk hjälp för ekonomisk utveckling med bibehållen diktatur.

EU måste nu med sin nya kommission och sin särskilda utrikespolitiska talesperson samla demokratierna för en dialog med den kinesiska statsledningen om en färdplan mot demokrati. Siktet bör vara inställt på världsutställningen i Shanghai. En avsiktsdeklaration om demokratiska reformer i Kina under utställningen vore lämplig.

Avser utrikesministern att inom EU driva frågan om att EU och andra demokratier ska förmå Kinas statsledning till en demokratisk avsiktsdeklaration under världsutställningen i Shanghai?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:263 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 december

Svar på fråga

2009/10:263 EU och världsutställningen i Shanghai

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att driva frågan om att EU och andra demokratier ska förmå Kinas statsledning till en demokratisk avsiktsdeklaration under världsutställningen i Shanghai.

Låt mig först konstatera att rättsstatens principer och mänskliga rättigheter är frågor som förs upp i politiska samtal mellan EU och Kina, liksom mellan Sverige och Kina. Jag tog exempelvis upp dessa frågor när jag företrädde EU vid utrikesministertrojkan i Nanjing för en dryg vecka sedan.

Allvarliga MR-kränkningar råder fortsatt i Kina och landet är alltjämt en enpartistat där politisk opposition inte är tillåten. Detta är allvarligt. Den dialog om mänskliga rättigheter som förs mellan EU och Kina två gånger per år är en viktig kanal att framföra vår oro kring dessa frågor. Sverige har också bilaterala konsultationer om mänskliga rättigheter med Kina.

Det finns samtidigt inslag som tyder på ökad öppenhet och pluralism vad gäller framväxten av civilsamhälle. Detta är en utveckling som vi följer noggrant och på olika sätt söker påverka i positiv riktning.

Jag välkomnar de nya kontaktytor som världsutställningen öppnar och den exponering av Kina för omvärlden som ett evenemang som detta medför. Sveriges inställning är att möjligheten att påverka Kina i den riktning vi önskar – mot ökat globalt ansvarstagande, respekt för mänskliga rättigheter och för ett öppet och demokratiskt samhälle – går genom politiska samtal, mellanfolkliga kontakter och erfarenhetsutbyte på alla nivåer. Sverige kommer att verka för att EU noga följer att mänskliga rättigheter respekteras i samband med genomförandet av världsutställningen i Shanghai.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.